Nieuws

Provincie Overijssel vraagt aandacht voor bescherming dieren bij isoleren woningen

Woning isoleren kan natuurvriendelijker
Woning isoleren kan natuurvriendelijker © Provincie Overijssel
Provincie Overijssel gaat het eenvoudiger maken om huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen bij spouwmuurisolatie beter te beschermen. Deze dieren worden vaak bij isolatiewerkzaamheden in woningen verstoord of gedood en ook hun verblijfplaatsen gaan verloren. De provincie heeft iets bedacht dat dit voorkomen kan worden.
Overijsselse gemeenten kunnen vanaf nu de tijdelijke ontheffing van de Wet natuurbescherming (Wnb) aanvragen voor particuliere woningen. Hierdoor hoeven woningeigenaren zelf geen ecologisch onderzoek meer te doen en de ontheffing aan te vragen. In de praktijk wordt dat ook nauwelijks gedaan, omdat het een tijdrovend proces is voor woningeigenaren. Met als gevolg dat er geen rekening wordt gehouden met het beschermen van dieren.
Nu de ontheffing en de maatregelen die daarbij horen bij de gemeente komt te liggen, is er meer garantie dat huismussen, gierzwaluwen en veermuizen beter beschermd worden bij woningisolatie.

Natuurvriendelijk isoleren

"De noodzaak van isolatie van woningen is door de stijgende energieprijzen groter geworden", zegt gedeputeerde Tijs de Bree van provincie Overijssel. "Uiteraard willen we niet dat die noodzaak ten koste gaat van de biodiversiteit. Het is dan ook een mooie ontwikkeling dat we met 'Natuurvriendelijk isoleren' kunnen starten met een manier die zowel bijdraagt aan onze doelstellingen voor de natuur als voor duurzaamheid."
Uitgangspunt is om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken voor woningeigenaren. Zij hoeven alleen voor een isolatiebedrijf te kiezen dat op een natuurvriendelijke manier isoleert. Het isolatiebedrijf doet vervolgens de rest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.