Verdeeldheid in Ommerschans en Willemsoord over Werelderfgoedlijst

Er lijkt nog geen breed draagvlak bij de inwoners van Ommerschans en Willemsoord voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het kabinet besloot eind vorige maand om de dorpen voor te dragen.

Arjan Stroeve is wel enthousiast. Hij runt een café in Willemsoord. Op de menukaart vinden we gerechten die verwijzen naar een bijzonder verleden. 'Pauperparadijs, desperado schnitzel en proefkolonie', het is allemaal te bestellen. "Willemsoord was 200 jaar geleden een kolonie van weldadigheid", zo legt Stroeve aan zijn gasten uit. "In een korte tijd werden er ruim honderd huizen uit de grond gestampt, bedoeld voor arme gezinnen uit de stad. Die konden hier dan als boer een nieuw bestaan opbouwen."

Ook op andere plekken werden dergelijke kolonies gesticht. Ommerschans bij Balkbrug was zo'n voorbeeld, maar ook Frederiksoord/Wilhelminaoord, Boschoord, Oost- en Westvierdeparten, Veenhuizen en Wortel en Merksplas in België zijn voormalige koloniën. Het project was uniek op wereldschaal en vandaar ook de aanvraag voor de Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis uitleggen aan toeristen

"We hebben hier in Willemsoord alleen wel een probleem", verzucht Stroeve. "Het dorp ziet er van zichzelf niet heel bijzonder uit. Als je het verhaal van de koloniën kent, dan begin je pas de historische elementen in het landschap te herkennen. Als ondernemers zijn we daarom met een plan bezig om het verhaal van 'kolonie 3' beter uit te leggen." Stroeve vertelt dat er momenteel gewerkt wordt aan een boek. "Daarin kun je lezen over het wel en wee van een fictief gezin uit die tijd. De personages vind je straks overal in het dorp terug. Als je straks Willemsoord binnenrijdt, dan kan het je niet langer ontgaan dat dit dorp een bijzondere geschiedenis heeft."

Boeren maken zich grote zorgen

Henk Hop uit de Pol is veel minder blij met de mogelijke plaatsing op de lijst van Unesco. "Het staat wel fraai om een plek te hebben tussen de piramides van Egypte en de Chinese Muur, maar als boeren verdienen we er straks geen cent meer door. Ik ben juist bang dat een beschermde status ons straks allerlei beperkingen gaat opleggen en dat willen wij echt niet." De boeren zijn dan ook van plan om zowel lokaal, als ook in de Tweede Kamer hun zorgen uit te spreken over de ontwikkelingen.

Ook particulieren in Willemsoord geven aan bezorgd te zijn om bijvoorbeeld hun vrije uitzicht kwijt te raken, of te maken te krijgen met allerlei extra regels. "De informatieavonden van de gemeente Steenwijkerland gaven nauwelijks duidelijkheid", zo laat een bewoner van de Koningin Wilhelminalaan weten.

Georganiseerd protest in Ommerschans

In Ommerschans lijkt het protest al wat verder georganiseerd. De plaatselijke afdelingen van landbouworganisatie LTO en vertegenwoordigers van buurtbewoners zijn druk bezig met een alternatief plan. Veel willen ze er nog niet over kwijt, maar het gebied dat straks aangewezen wordt als beschermde zone moet veel kleiner. Zoveel is al wel duidelijk.

Jan Mensink is directeur van de stichting Maatschappij van Weldadigheid. Hij kan zich niet voorstellen dat landbouw straks niet meer mogelijk is in de voormalige koloniën. "Het is ooit begonnen als een landbouwproject, we zouden het toch echt verkeerd doen als we het de landbouw in het gebied nu moeilijk gaan maken."

Meer over dit onderwerp:
unesco willemsoord ommerschans boeren Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren