Nieuws

Het huis van de toekomst bestaat al en is deze week te zien in Zwolle

Architect Ieke Selen voor het duurzame voorbeeldhuis in Zwolle
Architect Ieke Selen voor het duurzame voorbeeldhuis in Zwolle © RTV Oost
Een volledig energieneutraal huis, gemaakt van duurzame materialen, in één dag opgebouwd, en nog comfortabel ook. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar in Zwolle kan je het deze week zelf bekijken. Op het Grote Kerkplein staat tot en met volgend weekend een duurzame modelwoning als onderdeel van de circulaire week.
In hartje Zwolle is vrijdag in een paar uur tijd een complete benedenverdieping van een modelwoning neergezet. Het huis is gebouwd in Broekland, en bijna kant-en-klaar afgeleverd in twee delen op een vrachtwagen. De foto's moeten nog aan de muur, maar verder is het voorbeeldhuis klaar voor gebruik.
Het huis van de toekomst bestaat al en je mag het bekijken in Zwolle

Veel belangstelling

Architect Ieke Selen van bouwbedrijf Tala heeft het concept bedacht. Zijn bedrijf bestaat pas twee jaar, maar nu zijn de eerste huizen al zo goed als klaar en wonen binnenkort mensen in een duurzaam circulair huurhuis in Olst. "Ik ben er wel heel trots op dat we nu al zo ver zijn", vertelt Ieke vanuit het voorbeeldhuis. "Er is ook veel belangstelling vanuit gemeenten, woningstichtingen en bouwbedrijven."
De materialen zijn zoveel mogelijk bio-based. Dat betekent dat ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen die makkelijk teruggroeien, zoals naaldhout en bamboe. Ook is de woning circulair, ofwel, alles kan opnieuw worden gebruikt. Dat geldt voor het huis zelf, maar bijvoorbeeld ook voor de keuken en het sanitair.
Het voorbeeldhuis is kant-en-klaar afgeleverd in Zwolle
Het voorbeeldhuis is kant-en-klaar afgeleverd in Zwolle © Tala Bouw
"Het zijn geen tiny houses of noodwoningen", vertelt Ieke. "Het gaat echt om volwaardige huizen die voldoen aan alle wettelijke regels. Ze hebben alle comfort en kunnen heel lang mee gaan. Ze zijn verplaatsbaar, dus je kunt het hele huis ergens anders hergebruiken, of delen ervan."
Het eerste wijkje met deze bijzondere woningen komt in Olst en is bijna klaar, al is er nu nog niks van te zien. "We bouwen alles in onze eigen fabriek in Broekland, bij Wijhe. Over een paar maanden gaan ze op transport en zie je in een paar dagen ineens al die huizen verschijnen", lacht Ieke.
Zo gaan de duurzame huizen in Olst er straks uitzien
Zo gaan de duurzame huizen in Olst er straks uitzien © Tala Bouw
De modules, gemaakt van dik hout kunnen op allerlei manieren worden gekoppeld. De sociale huurwoningen in Olst krijgen vier modules, twee op de begane grond en twee boven. Zo ontstaat er een woning met twee slaapkamers. Maar je kunt er ook appartementencomplexen van bouwen of duplexwoningen.
De wanden bestaan uit dikke houten planken met daartussen natuurlijk isolatiemateriaal, gemaakt van een soort zaagsel. Dat zorgt voor een aangenaam woonklimaat, koel in de zomer en warm in de winter. In combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp maakt dat de huizen ook nog energieneutraal.
Door meerdere modules te koppelen kan je ook snel een duurzaam appartementencomplex bouwen
Door meerdere modules te koppelen kan je ook snel een duurzaam appartementencomplex bouwen © Tala Bouw

Circulaire economie

De modelwoning staat tijdelijk in Zwolle als onderdeel van de Week van de circulaire economie. In de stad zijn allerlei activiteiten die te maken met hebben met duurzaamheid en hergebruik. De modelwoning aan het grote kerkplein is onderdeel van de inspiratieroute.
Vanaf de Sassenpoort kan je een looproute volgen langs allerlei circulaire initiatieven. De duurzame modelwoning van Tala is nog te zien tot en met zaterdag 11 februari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.