Nieuws

'Ook arrestatie(s) in Enschede bij doorzoekingen na ontmanteling versleutelde berichten'

Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger.
Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger. © ANP
Bij de invallen vandaag op verschillende plekken in Nederland in woningen, bedrijfspanden en loodsen zijn ook één of meerdere mannen in Enschede opgepakt. Dat meldt het ANP op gezag van de politie. Volgens het persbureau zijn in Oost-Nederland meer dan tien mannen opgepakt in Doetinchem, Dodewaard, Vaassen, Apeldoorn en Enschede.
De politie viel vandaag op verschillende plekken in Nederland woningen, bedrijfspanden en loodsen binnengevallen nadat maandenlang was meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dit heeft geleid tot diverse aanhoudingen en de inbeslagname van onder meer drugs, cash, auto's en luxegoederen.
Er zijn ook verdachten in Almere en Lissabon (Portugal) aangehouden "binnen het onderzoek van de politie in Oost-Nederland".

Geld in beslag genomen

De aangehouden personen worden verdacht van onder meer het produceren van drugs, witwassen en het plegen van een gewapende overval. Meer dan twintig locaties zijn doorzocht en hierbij zijn onder meer xtc-pillen, vuurwapens, voertuigen en "anderhalve ton aan contant geld" in beslag genomen.
Het Landelijk Parket meldde vandaag dat vijf maanden is meegelezen met de versleutelde communicatie doordat het lukte om cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken. Daarmee konden gebruikers elkaar versleutelde berichten sturen. Dit systeem is populair onder criminelen, omdat zij zich onbespied wanen

Inval in Enschede

De politie viel vanochtend een pand binnen in de haven van Enschede, even later was ook een inval in een woning in de wijk Mekkelholt. De politie wil niet zeggen of er een verband is, maar de invallen kunnen het gevolg zijn van het kraken van een versleutelde berichtendienst die populair is onder criminelen.
De Politie Oost-Nederland wilde eerder vandaag tegen RTV Oost niet zeggen of de actie in Enschede hier iets mee te maken heeft. Pas maandag wordt daar meer duidelijk over.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.