Nieuws

PvdD: "Meer politiecapaciteit om dierenmishandeling op te lossen"

PvdD: "Meer politiecapaciteit om dierenmishandeling op te lossen"
PvdD: "Meer politiecapaciteit om dierenmishandeling op te lossen" © ANP
De Partij voor de Dieren vindt dat de politie meer capaciteit moet krijgen voor het opsporen, vervolgen en bestraffen van dierenmishandeling. Vorige week meldde De Gelderlander dat de politie in Oost-Nederland weinig tot geen energie meer gaat steken in zogenoemde 'kleine zaken', zoals kleine inbraken, oplichting of dierenmishandeling.
De Gelderse krant wist de hand te leggen op een intern document van de politie. Daarin staat dat er in Oost-Nederland niet genoeg mankracht is om deze zaken op te lossen.
De Partij voor de Dieren vindt dat de politie meer capaciteit moet vrijmaken om dierenmishandelingen op lossen, en stelt dat dit niet als 'kleine criminaliteit' kan worden gezien.

Hond Level

Hoofdofficier Marthyne Kunst haalde vorige week in de krant de zaak rondom de hond Level aan. Die werd in juni 2021 in Zwolle met gebonden poten dood uit het kanaal gevist. Twee weken geleden kreeg zijn baasje een half jaar cel.
"Een gruwelijke zaak", zegt Kunst daarover. "Daar hebben we als politie en OM juist veel tijd en energie in gestoken om de verdachte te vinden en op zitting te krijgen. Dus natuurlijk pakken we dierenmishandeling op als dat moet."
Toch staat in het interne document dat de politie in dit soort zaken minder tijd wil steken.

Ook in belang van mensen

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg stelde aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vragen over het besluit van de politie. Volgens hem is het ook in het belang van mensen dat dierenmishandelingen worden opgelost. Volgens hem tonen onderzoeken aan dat er een relatie is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.
Dus concludeert Wassenberg dat "het tegengaan van dierenmishandeling en het tijdig signaleren van daders niet alleen in het belang is van dieren, maar ook een belangrijk onderdeel is van het tegengaan van geweld tegen mensen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.