Nieuws

'Politiek heeft te lang weggekeken bij protesten azc Albergen'

De protestmars in Albergen zondag
De protestmars in Albergen zondag © RTV Oost
De politiek heeft te lang weggekeken bij de protesten tegen het azc in Albergen. Dat zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vanmiddag op het partijcongres in Amersfoort.
Daardoor zijn de verschillen in Nederland "gaan knellen" en wordt de sluimerende onvrede steeds zichtbaarder, zei Heerma. Naast het protest in Albergen, noemde hij ook de omgekeerde vlaggen en de voetbalrellen na WK-wedstrijden van Marokko.

Protesten

Augustus vorig jaar werd duidelijk dat er in Albergen 150 tot 300 asielzoekers zouden komen. Later kwamen de gemeente, het Rijk en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers een maximum van 150 asielzoekers overeen.
Sinds de eerste aankondiging van het azc, was er onrust in het dorp. Die onrust werd deels weggenomen, na een discussieavond. Ook werd er voor omwonenden meer duidelijk toen bekend werd dat het azc maximaal tien jaar openblijft.
Maar in het voormalige hotel wonen tot op heden nog geen asielzoekers. Het is niet duidelijk wanneer de eersten zullen komen.

'Te klein voor grote verschillen'

Heerma zei op het congres van zijn partij dat "Nederland te klein is om zulke grote verschillen te hebben". Hij hekelde politieke partijen zonder ideeën en politici die met een "zure tweet" de polarisatie aanwakkeren.
Het CDA heeft wel ideeën, zei Heerma, en verwees daarbij naar het recent gepresenteerde plan 'Voor heel Nederland' waarin voorstellen staan om de regionale ongelijkheid aanpakken. "Polarisatie kan geen compensatie zijn voor de afwezigheid van eigen ideeën."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.