Nieuws

Pieter Omtzigt bij opening expositie over toeslagenaffaire: "Het is nog altijd een zooitje"

Pieter Omtzigt bij de opening van de expositie in Hengelo
Pieter Omtzigt bij de opening van de expositie in Hengelo © 1Twente
'Weggecijferd. Teruggevochten.' Dat is de titel van zowel een boek als een expositie waarin de slachtoffers van de toeslagenaffaire een gezicht krijgen. Gistermiddag landde de reizende tentoonstelling met foto's van Bert Teunissen op het plein voor het stadhuis in Hengelo. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede en de Hengelose oud-wethouder Mariska ten Heuw (SP) verrichtten de opening.
Dat deden ze door stukken papier met daarop nummers weg te halen, waarachter de gezichten van gedupeerden schuilgingen. Het boek telt honderd gezinnen of alleenstaande ouders. Voor de tentoonstelling zijn er acht uitgekozen.
Dat zijn geen mensen uit Twente, maar dat wil niet zeggen dat deze regio geen slachtoffers telt. Ten Heuw kent de getallen. "Het leek de eerste tijd alsof de affaire zich alleen buiten onze regio afspeelde, inmiddels weten we dat het ook hier gaat om grote getallen: 170 in Hengelo, 140 in Almelo en meer dan 400 in Enschede."

Kinderen kwijt

De nummers op de stukken papier corresponderen met de duizenden dossiers van mensen die onterecht het predikaat 'fraudeur' kregen en nu al jaren vechten voor recht en genoegdoening. Sommigen verloren letterlijk huis en haard, een groot aantal zag kinderen uit huis geplaatst worden. "Door die nummers weg te halen, geven we deze slachtoffers hun gezicht terug. Want daar gaat het hier uiteindelijk om: mensen", zegt Ten Heuw.
Tientallen mensen waren zaterdagmiddag afgekomen op de opening. De expositie was georganiseerd door de SP, de partij waarvoor Ten Heuw twaalf jaar wethouder was. In de beginjaren van haar wethouderschap woonde die andere spreker, Pieter Omtzigt, ook in Hengelo. Mede door toedoen van Omtzigt en Mariska ten Heuws partijgenoot en SP-Kamerlid Renske Leijten is de toeslagenaffaire in 2019 aan het licht gekomen.

Fluiten

Het inmiddels al jaren in Enschede woonachtige Kamerlid is iets later dan afgesproken aanwezig, maar hij blijkt een redelijk excuus te hebben. Hij lacht: "Ik moest een wedstrijd fluiten en mijn eigen team stond voor. Dan geeft het geen pas om vroeg af te fluiten. Dat geeft rare publiciteit."
Acht panelen staan de komende twee weken voor het stadhuis in Hengelo
Acht panelen staan de komende twee weken voor het stadhuis in Hengelo © Emile Urban / 1Twente
In zijn toespraak blikt Omtzigt terug op de afgelopen jaren. "We hebben ons tot 2019 niet gerealiseerd wat er zich afspeelde achter zoveel voordeuren. Daarna kwam de pijnlijke gewaarwording. Wij vertelden iedereen in de wereld altijd dat het hier in Nederland zo goed gaat en toen kwam deze ellende aan het licht in onze eigen achtertuin." Hij heeft het over een 'disfunctioneel systeem'.

Disfunctionele hersteloperatie

Anno 2023 is er nog te weinig veranderd, zegt Omtzigt. "Ik had, nu twee jaar na de val van het toenmalige kabinet, graag willen zeggen: nou, we zijn aardig op weg, maar nu hebben we te kampen met een disfunctionele hersteloperatie."
"Dat is net zo'n grote puinzooi aan het worden als hoe we al die jaren met de toeslagen zijn omgegaan. Dat is overigens niet de schuld van al de mensen die bij de Belastingdienst hun uiterste best doen om het op te lossen, maar dat is vanwege het snel in elkaar knutselen op het Catshuis van een regeling die niet werkt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.