nieuws

Kampen steunt gemeentelijk protest tegen schaliegas niet

Bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten heeft zich vandaag tijdens het VNG-congres in Apeldoorn uitgesproken tegen proefboringen naar schaliegas. Opmerkelijk genoeg hoort Kampen hier niet bij.
Het grondgebied van Kampen behoort tot een zoekgebied waarin mogelijk naar schaliegas wordt geboord. De plannen stuitten op verzet van de milieubeweging en politieke groeperingen. Ook in Kampen is verontrust gereageerd. Toch heeft de gemeenteraad besloten om een motie van de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel tegen proefboringen niet te steunen.
Volgens burgemeester Koelewijn is dat "te kort door de bocht". Kampen is wel kritisch maar wil liever nader onderzoek afwachten. Ook vindt Koelewijn dat de voors en tegens van diverse vormen van energiewinning in breed verband moeten worden bekeken. Bijna driekwart van de gemeenten heeft de motie wel gesteund. 

Bodemlaag

Het boren naar schaliegas is een omstreden manier van energiewinning. Het gas is moeilijk te winnen en herbergt het risico van aardbevingen, vervuiling van de bodem en bodemverzakkingen. Schalie is opgedroogde en versteende modder van oude, ondiepe zeeën en is een harde bodemlaag. Schaliegas zit gevangen in de schalie en is daarom moeilijk te winnen. Het schaliegas in de Nederlandse bodem vertegenwoordigt een geschatte waarde van 20 tot 30 miljard euro.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.