Nieuws

Eerste stakingsdag streekvervoer: driekwart van de streekbussen en treinen van Keolis rijden niet

Treinen Keolis rijden niet vanwege staking
Treinen Keolis rijden niet vanwege staking © ANP
De staking in het streekvervoer is vanochtend begonnen. Er rijden geen regionale Blauwnettreinen van Keolis tussen Zwolle en Kampen, tussen Zwolle en Enschede, tussen Oldenzaal en Zutphen en tussen Gronau en Enschede. De Blauwnettreinen van Arriva op de Vechtdallijnen Zwolle-Emmen en Almelo-Hardenberg rijden wél.
Niet alleen blijft een deel van de treinen in de remise door de staking, ook veel streekbussen rijden niet. Naar schatting valt driekwart van de bussen uit vanmorgen. Stakingsleiders in Twente en de regio Zwolle bevestigen dat. In de verschillende Twentse steden heeft 66 tot 72 procent van de chauffeurs het werk neergelegd. In de regio Zwolle staakt minstens zeventig procent van de chauffeurs.
Op sommige plekken is de stakingsbereidheid nog groter. De stakingsleider in Dedemsvaart meldt dat daar slechts drie van de 26 bussen vanmorgen is gaan rijden.

Meer loon

Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf vandaag vijf dagen het werk neer. De actievoerders voeren actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.
Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal zijn de twee cao's waarvoor wordt gestaakt goed voor meer dan 14.000 mensen. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werkt het personeel wel gewoon door, want die werknemers hebben eigen cao's.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.