nieuws

Amateurkunstenaars in Overijssel laten zich zien

Overdag op kantoor, 's avonds in een band? Overdag vuilnisman, ’s avonds in een atelier? Ruim veertig procent van de Nederlanders van zes jaar en ouder doet aan amateurkunst. In de Week van de Amateurkunst (WAK) kunnen zij zich laten zien in de hele provincie.
De jaarlijkse Week van de Amateurkunst (WAK) is hét evenement voor iedereen met passie voor amateurkunst. Tijdens deze week tonen amateurs hun kwaliteiten en maken ze kennis met andere liefhebbers van amateurkunst. Volgens Jacintha Blom, organisator WAK Enschede wordt er vooral aan publiekswerving gedaan tijdens deze week. "We willen laten zien dat er zoveel al te zien is aan kunst, ook in je eigen stad."

Ontspanning voor de kunstenaars

Ook is het opvallend dat ondanks de bezuinigingen in deze sector de amateurkunst nog steeds zo veel beoefend wordt. Blom: "Ze blijven toch wel bezig met de amateurkunst, onafhankelijk van de hoeveelheid subsidie dat er naar toe gaat. Het is ontspanning voor de kunstenaars." Het WAK Enschede heeft net als 15 andere steden in Overijssel wel subsidie gekregen van de provincie om deze week te kunnen organiseren. "Gelukkig wel anders was het lastig geworden," aldus Blom.
De Week van de Amateurkunst duurt nog tot en met zondag 7 juni. Er zijn honderden openbare activiteiten in de hele provincie. Duizenden mensen die in hun vrije tijd aan kunst doen, komen samen op binnen- en buitenpodia, tijdens wedstrijden, openbare repetities, exposities, festivals en andere kunstzinnige ontmoetingen.

Maar wat doet de Nederlandse amateurkunstenaar eigenlijk?

  • 20% doet aan beeldende kunst
  • 18% maakt muziek
  • 12% maakt kunst met media (zoals fotografie, film, game design)
  • 9% danst
  • 6% doet aan creatief schrijven
  • 4% doet aan theater

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.