Nieuws

Hooi en groenten gevraagd voor noodopvang 417 verwaarloosde cavia's bij stichting Flappus

417 cavia's bij dierennoodopvang Flappus in Zwolle
417 cavia's bij dierennoodopvang Flappus in Zwolle © stichting Flappus
Maar liefst 417 cavia's zijn in de afgelopen weken in erbarmelijke omstandigheden uit een huis gehaald door medewerkers van dierennoodopvang Flappus in Zwolle. Veel van de zeugjes zijn drachtig dus in de komende weken zal het aantal oplopen tot zeker duizend cavia's of meer. De noodopvang voor dieren in Zwolle vraagt nu om hulp om de beestjes te kunnen blijven voeren.
417 cavia's uit één enkele woning, de medewerkers van Flappus maken vaker iets mee maar zo'n hoog aantal is ook voor de noodopvang voor dieren uit de wijde regio Zwolle wel erg veel. Zeker omdat het gros van de zeugjes drachtig blijkt te zijn. Een dierenarts en verschillende instanties waren betrokken bij de reddingsactie.

Veel drachtige zeugen

"We houden ons hart wel vast hier want een kleine rekensom leert dat we over een week of twee wel rond de duizend cavia's kunnen hebben rondlopen hier." Carl Withaar is eigenaar van de stichting voor noodopvang van dieren. Hij wil benadrukken dat de voormalige eigenaar van de dieren zelf de melding heeft gedaan. "De eigenaar kon het niet meer aan, zo'n grote hoeveelheid dieren kost natuurlijk ook veel geld om te kunnen voeden."
Veel van de beestjes zijn in slechte conditie. "Ze hebben langere tijd in een kleine ruimte geleefd, veel hebben schimmelziektes opgelopen en we zien veel luchtweginfecties." De noodopvang heeft voldoende hokken om de honderden cavia's te kunnen huisvesten.

Noodoproep

De komende dagen controleert de dierenarts alle cavia's. Pas dan weet Carl precies hoeveel kleintjes ze kunnen verwachten. "Maar we weten nu al wel dat we hulp nodig hebben", zegt Carl.
Daarom doet stichting Flappus een oproep. "Als mensen hooi of groenvoer over hebben, dan kunnen ze dat bij ons afleveren. Daarnaast kunnen mensen ook donaties doen om de medische verzorging van de beestjes te kunnen bekostigen."
Overvolle hokken bij dierennoodopvang Flappus in Zwolle
Overvolle hokken bij dierennoodopvang Flappus in Zwolle © RTV Oost
Verder weet Withaar nu alvast te melden dat over een week of twee heel veel cavia's ter adoptie zullen worden aangeboden. "We doen dan koppeltjes weg die helemaal zijn gecontroleerd en weer gezond zijn van lijf en leden. Wie wil kan ons mailen." Het mailadres van Flappus is: info@flappus.nl

Ter adoptie aangeboden

Carl wil benadrukken dat de zwangere dames de opvang voorlopig nog niet zullen verlaten. "Die zullen na de worp eerst flink moeten aansterken."
Naast grote aantallen cavia's heeft noodopvang Flappus ook een overschot aan geiten. Zeventien stuks lopen er nu rond in de geitenwei. "Maar dat is teveel, dat zie je ook aan het veld dat steeds modderiger wordt door al dat hoefgetrappel. Dus als mensen op zoek zijn naar een geit, wij hebben er nog wel wat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.