Nieuws

Zo'n afgedankte windmolen, wat levert dat Pure Energie nog op?

Windmolens in Flevoland die worden gedemonteerd, leveren Pure Energie nog een boel geld op.
Windmolens in Flevoland die worden gedemonteerd, leveren Pure Energie nog een boel geld op. © Omroep Flevoland
Energiebedrijf Pure Energie vervangt tientallen windmolens in de provincie Flevoland voor nieuwe, grotere turbines. Een grote investering voor het Enschedese energiebedrijf. Maar de turbines die plaats moeten maken, leveren ook ook nog flink wat geld op. De windmolens hebben nog een flinke inruilwaarde.
In Biddinghuizen staan aan de Oldebroekertocht zes turbines die in Nederland hun langste tijd hebben gehad. Een gespecialiseerd bedrijf ontmantelt de machines, waarna ze op transport gaan, meestal binnen Europa. Omdat de molens nog in goede staat zijn en wel passen in andere projecten worden de turbines doorverkocht aan Business in Wind. Dit Barnerveldse bedrijf zorgt voor het weghalen, transporteren en het weer opbouwen van de windmolens.

Wat levert dat op?

De Enercon E70 E4, een type windmolen dat nu een jaar of elf in Biddinghuizen staat, wordt gedemonteerd . "Dat zijn hele betrouwbare windturbines en die kunnen prima voor een tweede leven nog in Noord-Ierland draaien, waar deze naar toe gaan", zegt Wim Robbertsen van Business in Wind. "Wat we er voor betaald hebben? Dat is een serieuze som geld, omdat dit een gewilde turbine is."
Waar Robbertsen niet het achterste van zijn tong laat zien over wat er betaald wordt voor zo'n windmolen doet Arthur Vermeulen van Pure Energie minder moeilijk. "Wij verkopen ze voor een paar ton per stuk." Maar als ze dan nog zoveel waard zijn, waarom verloopt Pure Energie ze dan? "In plaats van de zes die er nu staan, gaan we vijf nieuwe bouwen. En ''een zo'n nieuwe produceert net zoveel stroom als de zes oude die we verkocht hebben."

Vijf keer zoveel

Voor de energieleverancier is het een simpele rekensom. Met minder, maar grotere molens, wordt vijf keer zoveel duurzame energie uit dezelfde locatie gehaald.
In Noord-Ierland zijn de gedemonteerde windmolens nog wel van nut. "Ze zijn nu elf, twaalf jaar oud. We kijken ze grondig na voor we ze weer opbouwen en dan kunnen ze daarna nog makkelijk twintig jaar mee." Dat komt vooral omdat Flevoland vlak land is. De windturbines hebben weinig te lijden. "Die kunnen prima voor een tweede leven naar ergens anders in de wereld."
Windmolens die gedemonteerd worden, leveren Pure Energie nog veel geld op

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.