Nieuws

Deventer voetbalclub houdt hart vast: speler ligt onder puin in Turkije

De aardbeving was in het zuidoosten van Turkije
De aardbeving was in het zuidoosten van Turkije © ANP / Ahmet Yukus
Alaattin Ok kreeg vanochtend een telefoontje dat hij nooit had willen krijgen. Een van zijn voetballers ligt onder het puin in Turkije, waar een aardbeving gigantische schade heeft aangericht. De hele dag krijgt hij berichtjes van mensen met de vraag: hoe gaat het met Furkan, die in een gebouw was toen het instortte?
Furkan Kazci speelt bij de voetbalclub Turkse Kracht in Deventer, waar Alaattin voorzitter is. "Ik kreeg het nieuws vanochtend van zijn broertje. Dit is een gigantische klap voor iedereen. Het is zwaar, maar we moeten wachten."

Neef gered

Furkan was in een kamer met zijn neef toen het gebouw instortte. "Zijn neef hebben ze onder het puin vandaan gehaald", zegt Alaattin. "Dus hopelijk is dat goed nieuws voor Furkan."
De aardbevingen in Zuid-Turkije en Syrië zijn tot in Groenland waargenomen. De eerste aardbeving was afgelopen nacht met een kracht van 7.8. Die beving kostte minstens 1000 levens in Turkije en 592 in Syrië. Ook de tweede aardbeving, met een gemelde kracht van 7.5, werd waargenomen in Groenland.

Geliefde zoon

"Furkan is mijn lievelingsspeler", zegt Alaattin, die opleeft als het over zijn spits gaat. "Niet alleen omdat hij topscorer is hoor. Het is een goede jongen, leuk in de omgang. Een geliefde zoon in de selectie, die voetbaltechnisch een klasse apart is."
Al de hele dag trilt de telefoon van Alaattin. "Ik ben aan het werk, maar ze hebben begrip voor mijn situatie. Ik probeer iedereen te informeren over hoe het gaat, terwijl het broertje van Furkan mij op de hoogte houdt."
Ondertussen maakt de club al plannen om te kunnen helpen. "Vanavond hebben we een vergadering, die gaat alleen daar over. Niet alleen over Furkan, maar ook over hoe we kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een inzameling of door hulp te sturen."

Overijsselaars in spanning

Ook de 22-jarige student Deniz Dönmez uit Enschede maakt zich grote zorgen om familieleden. Een groot deel woont in de stad Hatay, vlak bij het epicentrum, schrijft NOS. "Ik heb een tante gesproken. Zij heeft laten weten dat de meesten oké zijn, maar het contact gaat heel moeizaam. Het internet en telefooncommunicatie liggen er grotendeels uit. Ik maak me zorgen omdat ik nog niet van iedereen bericht heb."
Dönmez verblijft momenteel in Zweden voor zijn studie en werd vanochtend wakker met het nieuws over de aardbeving. "Ik voel me machteloos. Mijn opa ligt in het ziekenhuis in Samandag, aan de kust. Ik heb geen idee hoe het met hem gaat. Mijn ouders proberen vanuit Nederland ook familie te bereiken. Het liefst zou ik nu bij hen zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.