Nieuws

Tbs met dwang voor Almelose buurman die Jarell Reinders doodstak

Jarell Reinders werd vorig jaar op 22-jarige leeftijd om het leven gebracht
Jarell Reinders werd vorig jaar op 22-jarige leeftijd om het leven gebracht © Nabestaanden
Humphrey W. (63) heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen door de rechtbank en hoeft niet de cel in. Volgens de rechtbank stak de Almeloër vorig jaar januari zijn buurman Jarell Reinders (22) dood en verwondde hij de vriendin van Jarell, maar is een celstraf niet passend vanwege zijn psychiatrische ziektebeeld.
Daarmee gaat de rechtbank niet mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM wilde namelijk een celstraf van zes jaar én tbs. Ondanks dat experts van het Pieter Baan Centrum (PBC) oordeelden dat W. volledig ontoerekeningsvatbaar is vanwege een ernstige waanstoornis. Tijdens een eerdere zitting bekende hij al Jarell te hebben neergestoken.
Volgens de rechtbank is er sprake van doodslag op Jarell en poging tot doodslag op zijn vriendin. Het OM vond dat er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Tot tevredenheid van advocaat Kennedy Tunç, die W. bijstaat. "Ondanks de duidelijke uitkomsten van het PBC-onderzoek, zie je toch dat het OM probeert om een gevangenisstraf op te leggen. Dat lijkt me fout. Het is goed dat de rechtbank voet bij stuk houdt en alleen een tbs-maatregel oplegt."
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Daarnaast krijgt de tbs'er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. De tbs is voor twee jaar. Na twee jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds één of twee jaar.

Zestien messteken

De steekpartij was op 11 januari vorig jaar in een flat aan de Sluitersveldssingel in Almelo. Jarell Reinders werd tien keer gestoken en overleefde het niet. Zijn vriendin werd zes keer gestoken, maar overleefde de aanslag wel. Jarell is in zijn borst, buik en rug gestoken. In totaal tien keer. Zijn vriendin is daarnaast ook nog zes keer gestoken; zij is in haar heup, bil en bovenbeen geraakt. In de woning van de verdachte is een bebloed mes gevonden.
Tijdens de inhoudelijke behandeling maakte zij gebruik van haar spreekrecht. "Mijn leven is een complete nachtmerrie geworden", sprak de vriendin tegen W. "Ik vergeet nooit meer dat ik het mes zag. Dat je hevig op ons in begon te steken. Ons leven is plotseling omgegooid door één persoon. Waarom? Waarom moest je dit doen? Je hebt het leven van hem afgepakt."
Advocaat Sébas Diekstra, die de vriendin van Jarell bijstaat, laat in een reactie op het vonnis weten: "Hoewel geen enkele uitspraak voor mijn cliënte ooit echt recht zal doen aan het leed dat haar is aangedaan, hoopt zij vooral dat ze na vandaag een punt kan zetten achter de strafzaak."

Hack

Aanleiding voor de confrontatie met dramatische afloop, zou een hack zijn. W. beschuldigde Jarell ervan zijn laptop en telefoon te hebben gehackt, dat liep zo uit de hand dat het op een confrontatie in de trapportaal uitmondde. Daarbij zou Jarell zijn buurman hebben geslagen. "Daardoor raakte ik in paniek en werd het zwart voor mijn ogen", stelde de verdachte tijdens een eerdere zitting. Daarna is de verdachte achter het slachtoffer aan gegaan tot zelfs in de woning van Jarell.

Deels gefilmd

De ruzie is deels gefilmd door de vriendin van Jarell. Op die beelden is niet te zien dat Jarell geslagen zou hebben. "Vanaf het moment dat ik begonnen ben met steken, weet ik niet meer wat er gebeurd is", sprak W. vandaag. "Het spijt mij echt."
Dat hij ook de vriendin van Jarell stak, was niet de bedoeling volgens de verdachte. Hij stelde tijdens een eerdere zitting. "Dat spijt mij ook. Ik heb niks tegen haar. Ik stak Jarell omdat hij mij sloeg, daarom begon ik met steken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.