Nieuws

Failliete keukenhandelaar veroordeeld tot voorschot van ton en is alvast begonnen met betalen

Failliete keukenhandelaar moet voorschot van ton betalen.
Failliete keukenhandelaar moet voorschot van ton betalen. © ANP
De eigenaar van het failliete Mega Keuken Deal in Rijssen, die privé verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële schade in het bankroet, heeft met de curator een betalingsregeling getroffen. Dit nadat de rechtbank hem had veroordeeld tot het betalen van een voorschot van een ton. In een eerder stadium wist de curator overigens met een listige truc tien verdwenen showroomkeukens, een badkamermeubel en keukenapparatuur op te sporen.
Mega Keuken Deal (MKD) was geen lang leven beschoren. Na wat aanloopproblemen, waaronder een brand, openden in mei 2020 de deuren van de showroom aan de Jutestraat in Rijssen. Eind 2021 ging het bedrijf echter alweer op de fles.
Reden was volgens de ondernemer de moordende concurrentie in de keukenbranche. Zo was er door de handel van apparatuur via internet amper sprake van enige winstmarges. Maar de coronacrisis, waardoor de showroom drie maanden dicht moest, vormde volgens de eigenaar de definitieve nekslag.
Curator Eddy Kolkman kwam na onderzoek echter tot de conclusie dat het bankroet vooral moet worden toegeschreven aan "onbehoorlijk bestuur", zo schreef hij in een eerder verslag.

List

De afwikkeling van het faillissement verliep overigens bepaald niet rimpelloos.
Nadat het bedrijf failliet was verklaard, trof de curator aan de Jutestraat in Rijssen een nagenoeg leeg bedrijfspand aan.
Het faillissement was echter nog maar net uitgesproken, toen de curator ontdekte dat er keukens via Marktplaats te koop werden aangeboden. Daarop werd een list verzonnen, waarbij een medewerker van het kantoor van de curator zich voordeed als koper en een bod uitbracht.

'Onsamenhangend verhaal'

Vervolgens werd een afspraak gemaakt voor bezichtiging. Terwijl de keukenhandelaar de spullen aan de pseudo-koper liet zien, kwamen ineens de curator samen met de deurwaarder en een hulp-officier van justitie het bedrijfspand binnen. De keukenhandelaar kwam volgens de curator met een onsamenhangend verhaal op de proppen dat de spullen zouden zijn gestolen en dat hij die zojuist had teruggevonden.
De curator nam daar echter geen genoegen mee. Na ruggespraak met de rechter-commissaris ontzegde hij de ondernemer de toegang tot het bedrijfspand en voorzag het van andere sloten. De curator wist uiteindelijk tien gedemonteerde showroomkeukens, een showroom-badmeubel en keukenapparatuur veilig te stellen.

Gegijzeld

Vervolgens is de keukenhandelaar augustus vorig jaar ook nog gegijzeld geweest. Reden was dat de failliete ondernemer niet met de door de curator opgevraagde stukken over de brug kwam. Bovendien was er een partij keukenapparatuur uit het bedrijfspand verdwenen.
Nadat hij werd gegijzeld, verklaarde de ondernemer tegenover de rechter-commissaris dat de administratie bij een derde partij zou zijn opgeslagen. Deze partij zou bovendien de verdwenen keukenapparatuur hebben gestolen. De keukenhandelaar liet weten hier aangifte van te hebben gedaan.
Na verhoor door de rechter-commissaris werd de keukenhandelaar weer op vrije voeten gesteld.

Geld weggesluisd

Tussentijds bleek uit onderzoek door de curator dat de ondernemer vlak voor het faillissement nog 16.000 euro van de bedrijfsrekening naar zijn privérekening had doorgesluisd. Dit zogenoemd paulianeus handelen is strafbaar.
Uiteindelijk oordeelde de rechtbank in oktober vorig jaar dat de keukenhandelaar onbehoorlijk bestuur kan worden verweten en daarom hoofdelijk verantwoordelijk is voor de financiële schade van het faillissement.
Zo meldde de fiscus zich bij de curator met een vordering van circa 11.000 euro en is er sprake van dertien crediteuren die nog ruim 135.000 euro tegoed zeggen te hebben. Daarbij gaat het om leveranciers van keukens, aanrechtbladen en keukenapparatuur, terwijl ook de verhuurder van het bedrijfspand een claim indiende. Ook meldde zich een klant die niet alle aanbetaalde spullen geleverd had gekregen.
De rechtbank veroordeelde de keukenhandelaar in oktober vorig jaar tot het betalen van een voorschot van 100.000 euro.

Beslag op motor en auto

Uit het laatste, eind vorige week gepubliceerde openbare faillissementsverslag blijkt dat de curator momenteel bezig is dit geld te incasseren. Zo heeft hij beslag laten leggen op de auto en motor van de ondernemer die binnenkort zullen worden geveild.
Daarnaast is er nog sprake van een derde partij die voor 53.000 euro bij MKD in het krijt staat. Dit heeft te maken met een eerdere aandelentransactie van een vorig keukenbedrijf van de ondernemer.
Omdat deze partij ondanks herhaalde verzoeken dit bedrag nog niet heeft voldaan, heeft de curator beslag op de bankrekening gelegd.
Ook schrijft de curator in zijn verslag dat hij met de keukenhandelaar een betalingsregeling heeft getroffen, die inhoudt dat de ondernemer maandelijks duizend euro overmaakt. Inmiddels heeft hij de eerste overboekingen gedaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.