Nieuws

Sommige klassen bijna leeg door ov-staking, andere goed gevuld: "Het leek hier wel een kiss and ride"

Een bus passeert wachtende reizigers op het station van Delden tijdens een staking van het streekvervoer en regionaal vervoer.
Een bus passeert wachtende reizigers op het station van Delden tijdens een staking van het streekvervoer en regionaal vervoer. © ANP
Nauwelijks of geen treinen, vandaag en de komende dagen. Dat betekent voor veel jongeren creatief omgaan met alternatieve vervoersmogelijkheden. Want lessen en toetsen gaan toch gewoon door. Merken onderwijsinstellingen in Overijssel dat hun leerlingen en studenten het lastig vinden om op school te komen? En hoe gaat dat de komende dagen?
"Vooralsnog zien we dat studenten inventief zijn en een oplossing vinden door met alternatief vervoer naar Saxion te komen", zegt een woordvoerder van Saxion Hogeschool dat vestingen heeft in Enschede en Deventer. Overnachten bij een klasgenoot gebeurt bijvoorbeeld. Of laten wegbrengen door ouders of kennissen. Of meerijden met andere studenten of zelf een auto lenen.
Ook bij ROC van Twente, dat vestingen heeft in onder meer Enschede, Almelo en Hengelo, is het beeld dat veel leerlingen met de auto komen waar ze op andere dagen uit trein of bus stappen. "Het is overall druk op de verschillende locaties", zegt een woordvoerder van ROC van Twente. "Het leek hier wel een kiss and ride", lacht ze. Op de eigen site had ROC van Twente leerlingen ook gewezen op de stakingsdagen.

Toetsen

Of de stakingen ook negatieve gevolgen hebben voor toetsen die gemaakt moeten worden, kon de woordvoerder niet zeggen. Mochten leerlingen in de problemen komen bij hun eindexamens dan kunnen die met voorrang worden ingehaald.
"Deze regionale ov-stakingen vallen wel wat ongelukkig in verband met de toetsweek die deze week plaatsvindt voor een aantal opleidingen", aldus de woordvoerder van Saxion. Geplande toetsen, onderwijs en geplande activiteiten gaan door tenzij de opleiding heeft besloten tot aanpassingen vanwege de lastige reisomstandigheden.

Wisselend beeld

Op het Zone.College met vestigingen in onder meer Zwolle, Almelo en Deventer is het beeld 'wisselend', laat een woordvoerder van die school weten. "Bij sommige lessen zitten een paar leerlingen in de klas. Andere lokalen zijn goed gevuld." Online onderwijs is een alternatief voor leerlingen die er niet in slagen om op school te komen. De woordvoerder geeft aan dat het pas de eerste dag van de staking is. Ze verwacht aan het einde van de week een beter beeld te kunnen geven van de gevolgen die de staking heeft gehad voor het onderwijs.
Ook Saxion geeft aan dat als studenten echt niet naar school kunnen komen digitaal aansluiten bij een les uitkomst kan bieden. Met studenten die door de staking te laat komen voor toets wordt 'iets coulanter' omgegaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.