Nieuws

Gedetineerden in Zwolle maken nog meer kachels voor Oekraïne

Opnieuw zijn gevangenen in de Penitentiaire Inrichting in Zwolle aan het lassen en slijpen geslagen voor Oekraïne. In totaal maken gedetineerden 90 extra kachels en elf daarvan komen uit de gevangenis in Zwolle. "Dit is toch leuker om te doen dan voor zomaar een klant", aldus één van hen.
Op de afdeling metaalbewerking in de Zwolse gevangenis worden gedetineerden klaar gestoomd voor een terugkeer in de maatschappij. Sommigen willen hier hun diploma's halen in de hoop dat ze straks buiten de poorten een eigen inkomen kunnen verdienen. Anderen hebben die papieren al langere tijd en gebruiken de mogelijkheden op de afdeling om nieuwe ervaring op te doen en het kennisniveau op te krikken.

Ideëel doel

Normaal wordt er door de mannen gewerkt aan commerciële opdrachten maar deze keer werken ze voor een ideëel doel. Kachels voor Oekraine, zodat de mensen die zijn achter gebleven in kapot geschoten dorpen en steden in het oosten van Oekraine zich bij ijzige kou een beetje warm kunnen houden.
"We zien hier natuurlijk ook iedere dag de beelden uit de Oekraine. Als ik het zo zie allemaal denk ik niet dat meneer Poetin er binnenkort mee ophoudt. Heel triest voor de mensen in Oekraine en mooi dat we ze met deze actie toch een beetje kunnen helpen", zegt één van de gedetineerden. "Dit is toch veel leuker om te doen dan wat laswerk voor zomaar een commerciële klant."

'Stapje erbij'

De kachels zijn degelijk gebouwd van roestvast staal. Het initiatief komt niet van de gedetineerden zelf, meerdere gevangenissen en bedrijven in het land werken mee, onder meer door sponsoring van materialen.
"Je doet toch weer even een stapje erbij", zegt werkmeester Martijn van de afdeling metaalbewerking. "Want je weet hoe de mensen daar erbij zitten, het kan daar nu echt heel koud zijn. Dan is het heel mooi voor deze jongens hier, om te weten dat je ook echt iets terug kan doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.