Nieuws

Zorgmedewerkers durven nauwelijks aangifte te doen ondanks toename agressie

Steeds meer geweldsincidenten in de zorg
Steeds meer geweldsincidenten in de zorg © Cees Elzenga / hetoog.nl
Schreeuwen, schelden en in extreme gevallen zelfs slaan. Uit landelijk onderzoek blijkt dat drie op de vier zorgmedewerkers te maken krijgt met agressie. Genoeg reden voor veertien Twentse zorginstellingen om een campagne te starten. De gevolgen voor zorgmedewerkers zijn namelijk enorm: van tijdelijk ziekteverlof tot het verlaten van de zorg. Maar de stap om vervolgens aangifte te doen is volgens MST-bestuurder Jan den Boon vaak te groot. "Ze zijn bang dat hun naam bekend wordt bij de dader."
"Deze campagne is ontzettend nodig", aldus Rutger Poorthuis. Hij is manager van de afdeling beveiliging van het MST. Hij initieerde de regionale campagne. "Helaas zeg ik er direct bij, maar we zien de afgelopen jaren echt een toename van agressie tegen zorgverleners." Elke dag zijn er 24 uur lang drie beveiligers aan het werk in het MST. Zij moeten onder andere in actie komen als er door zorgverleners op de noodknop wordt gedrukt. In 2022 zijn er in totaal 506 meldingen gedaan, van verbale tot fysieke agressie.
Wij spraken met verschillende MST-medewerkers over hun ervaringen:
Zorgmedewerkers durven nauwelijks aangifte te doen ondanks toename agressie
Maar niet alleen het aantal incidenten stijgt, ook de heftigheid ervan neemt toe. "We hebben meerdere malen meegemaakt dat er een klap wordt uitgedeeld. De politie is onlangs nog geweest op de spoedeisende hulp en heeft toen pepperspray gebruikt. En een collega-beveiliger is ongeveer een halfjaar geleden in z'n been gestoken onder werktijd door een verward persoon. Dat was voor onze afdeling een dieptepunt", vertelt Poorthuis.

'Het is echt niet normaal'

Tijdens corona merkten veel ziekenhuizen dat patiënten een korter lontje hadden. Alle maatregelen zijn inmiddels al maanden opgeheven, maar het aantal incidenten daalt niet. Integendeel. "De drempel is op een of andere manier heel laag", vertelt verpleegkundige Diane ter Huurne. "We zien het ook bij ambulancepersoneel. Blijkbaar mag dat tegenwoordig, maar het is echt niet normaal."
Twee weken geleden heeft een patiënt de hele kamer verbouwd
Diane ter Huurne, verpleegkundige
Zelf ziet ze regelmatig agressieve patiënten op de acute opnameafdeling. "Wij zijn een soort poort. Via de spoedeisende hulp komt de patiënt bij ons binnen. Hier worden ze vaak wakker." Zo'n twee weken geleden was het bijvoorbeeld nog raak. "Een patiënt had behoorlijk veel alcohol gedronken in combinatie met wat drugsmiddelen. Die persoon is echt tekeergegaan en heeft de kamer helemaal verbouwd."

Aangifte

Al deze agressiviteit heeft veel gevolgen voor zorgmedewerkers, vertelt Jan den Boon. "Als het vaak voorkomt kunnen ze er ziek van worden of het kan een reden zijn om de zorg te verlaten." MST stimuleert zorgmedewerkers om aangifte te doen als er een grens wordt overschreden, maar bijna niemand doet dat. "Ze zijn bang om uit de anonimiteit te treden", aldus Den Boon. Daarom wil hij dat het voor zorgmedewerkers makkelijker wordt gemaakt om anoniem aangifte te kunnen doen. "Het liefst vanuit de organisatie zodat we voor de medewerkers dat proces in kunnen gaan. Dat zou een stap voorwaarts zijn." In 2022 werden er drie aangiftes gedaan, in 2021 slechts één.
Een ander middel is het opleggen van een toegangsverbod. Een zware maatregel, geeft Den Boon toe. Toch moest MST er afgelopen jaar maar liefst achttien keer gebruik van maken. In 2021 was dat nog elf keer minder. Ook het aantal waarschuwingen is bijna verdriedubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.
Bestuurder Den Boon hoopt dat mensen door deze campagne een stukje bewuster worden van hun gedrag en er ook over in gesprek gaan met elkaar. "Want agressie in de zorg is niet normaal, is nooit normaal geweest en mag ook niet de nieuwe normaal worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.