Nieuws

Politie pakt drie verdachten op in Enschede na kraken chatdienst Exclu

Politie pakt drie verdachten op in Enschede na kraken chatdienst Exclu
Politie pakt drie verdachten op in Enschede na kraken chatdienst Exclu © News United / Dennis Bakker
De politieacties van afgelopen vrijdag in Enschede waren het gevolg van het kraken van de cryptocommunicatiedienst Exclu. Hierbij zijn drie mensen opgepakt, zegt een politiewoordvoerder. Naast invallen bij een metaal-recyclebedrijf in het havengebied en een woning aan de Putterstraat was er ook een doorzoeking aan de Oosterstraat in Enschede.
Hoewel de politie er vrijdag niets over kwijt wilde, leken de invallen toen al onderdeel te zijn van het onderzoek naar Exclu. Toen werden in verschillende delen van het land tientallen mensen opgepakt.

Drugslabs

Bij de adressen in Enschede nam de politie vuurwapens, drugs, geld en gegevensdragers in beslag. Buiten onze provincie rolde de politie onder meer drugslabs op.
Met het hacken van Exclu drong de politie binnen bij een aanbieder van een versleutelde berichtendienst. Dit soort platformen bleken eerder een goudmijn van informatie voor de recherche, omdat criminelen dachten dat ze er veilig informatie konden uitwisselen.
In 2016 kraakte de politie Ennetcom, gevolgd door EncroChat in 2020 en Sky ECC een jaar later. Met deze informatie konden honderden mensen worden opgepakt en grote partijen drugs, wapens en geld in beslag worden genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.