Nieuws

CDA en SGP verbaasd over entreegeld voor bruidsparen in Buurserzand

Het Buurserzand bij Haaksbergen
Het Buurserzand bij Haaksbergen © RTV Oost
De fracties van het CDA en de SGP in de Provinciale Staten van Overijssel verbazen zich over de aankondiging van Natuurmonumenten dat bruidsparen 50 euro moeten gaan betalen als ze een foto- of videoreportage laten maken in het Buurserzand, een populair en fotogeniek natuurgebied bij Haaksbergen
Bruidsparen moeten vanaf 1 maart het bezoeken van het Buurserzand voor een fotoreportage reserveren. Wie dat niet doet, kan worden weggestuurd en krijgt een boete. Het CDA en de SGP vragen zich af of Natuurmonumenten dit heeft overlegd met de provincie Overijssel, die zelf als uitgangspunt hanteert dat de natuur er is om te beschermen, maar ook om te benutten en te beleven.

Verontwaardiging

“De natuur is van ons allemaal”, stelt SGP-fractievoorzitter Dirk van Dijk. "Deze actie van Natuurmonumenten is onbestaanbaar”, vindt Van Dijk. "We delen de verbazing en verontwaardiging in de Overijsselse samenleving, dat een organisatie die zoveel overheidsgeld en steun krijgt, bruidsparen laat betalen voor een fotoreportage in de natuur."
Hij wil weten van het college van Gedeputeerde Staten of zij bereid is om hierover in gesprek te gaan met Natuurmonumenten, om ervoor te zorgen dat bruidsparen de mogelijkheid houden om zonder betaling fotoreportages in Het Buurserzand en andere door Natuurmonumenten beheerde natuurgebieden te laten maken.

Natuur geen verdienmodel

Bruidsparen die geen entreegeld betalen, kunnen een gebiedsverbod en een boete van 100 euro krijgen. De handhaving ligt in handen van boswachters en boa’s. “Wij kunnen dit niet laten gebeuren”, vindt Van Dijk. “Natuurmonumenten krijgt veel subsidie, zowel van de landelijke als provinciale overheid. Het is niet de bedoeling dat ze dan zelf ook nog eens een verdienmodel van de natuur gaan maken.”
"Natuurmonumenten krijgt al subsidie voor onderhoud en toegankelijkheid, zoals de wandelpaden. En nu wil deze organisatie ook nog eens entreegeld vragen van bruidsparen, waarbij dat geld dan ook weer naar het natuurbeheer van het Buurserzand gaat", aldus CDA-Statenlid Jeroen Piksen. Hij gaat woensdag in het spoor van de SGP in de Statencommissie Natuur en Landbouw vragen stellen over het omstreden initiatief van Natuurmonumenten.
Piksen wil weten of ook andere natuurorganisaties van plan zijn om bruidsparen te laten betalen voor een foto- of videoreportage.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.