Nieuws

Woordvoerder Jop Heinen politie Oost-Nederland bij reddingsteam in Turkije: 'Gaan zolang door als nodig is'

Vertrek USAR team gisteravond vanaf vliegbasis Eindhoven
Vertrek USAR team gisteravond vanaf vliegbasis Eindhoven © ANP
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR dat in het Turkse Adana is, hoopt over enkele uren aan de slag te kunnen in het gebied dat is getroffen door de aardbevingen. "Het is moeilijk te zeggen wanneer we precies beginnen. Dit hangt bijvoorbeeld ook af van de omstandigheden op de weg", zegt teamlid Jop Heinen. Hij is in het dagelijks leven woordvoerder van de politie Oost-Nederland.
Gisteravond vertrok het team met 65 reddingswerkers en 8 speurhonden vanaf vliegbasis Eindhoven naar Adana. Deze stad is onder normale omstandigheden op enkele uren rijden het rampgebied Gaziantep. Het team kon vannacht nog niet meteen vertrekken vanuit Adana, omdat het vrachtvliegtuig met aan boord 15 ton reddingsmaterieel aanvankelijk moest uitwijken naar een andere luchthaven. Het vliegveld van Adana had te weinig capaciteit en parkeerplaatsen om alle inkomende vluchten van reddingsteams uit de hele wereld te verwerken.
Wat is USAR? In het team zitten mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen. De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende tijd nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.

Materiaal om te redden

Inmiddels is het vrachtvliegtuig doorgevlogen naar een vliegbasis in de buurt van Adana en kan USAR vertrekken om hulp te verlenen. Het team heeft onder meer gereedschap om bij zich om door gewapend beton te boren en microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen. Daarnaast zijn er speurhonden en is er materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen.
Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee. Er wordt gewerkt vanuit een basiskamp. Heinen: "We gaan zelf uit van 7 dagen reddingshulp, maar we kunnen langer blijven als dat nodig is."

Geen beschadigingen

De sfeer in het team is goed, zegt Heinen dinsdagochtend. "Vannacht hebben we nog een paar uurtjes rust kunnen pakken op het vliegveld, in afwachting van het materieel dat nog onderweg was. We zijn blij dat het team compleet is en dat de spullen er zijn."
Een beeld van de omvang van de schade heeft het team nog niet met eigen ogen gezien. "Hier in en om Adana is niets beschadigd en ook de nabevingen hebben we niet gevoeld", meldt Heinen vanochtend op Radio Oost. Naar gelang USAR richting het rampgebied rijdt, zal dat veranderen, beseft hij zich.
Bekijk het liveblog van USAR .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.