Documentaire volgt het spoor van de wolf in Overijssel

Voorjaar
De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het natuurbeleid in relatie tot wolven. Zij regelen de bescherming van de wolf, de monitoring, tegemoetkomingen in faunaschade en het verlenen van ontheffingen. Een eigenaar van gehouden hoefdieren kan een noodset wolfwerende hekken lenen als er minimaal drie aanvallen in tien dagen binnen een straal van tien kilometer zijn geweest. Er moeten bij alle aanvallen hoefdieren gedood of gewond zijn én de aanvallen moeten gemeld zijn bij BIJ12.nl.
Als er heel veel dieren slachtoffer zijn geworden, kan de provincie besluiten om van de genoemde ondergrens af te wijken. Dit geldt voor schapen, geiten, pony’s, veulens tot één jaar oud, ezels, runderen, scharrelvarkens en alpaca’s. Per aanvrager is dit maximaal 500 meter raster. Een noodset wordt uitgeleend voor maximaal twee maanden. De provincie kan de noodset terugvorderen wanneer binnen veertien dagen in een straal van tien kilometer geen aanvallen meer hebben plaatsgevonden, of als er ergens anders in de provincie meer aanvallen zijn.
Het spoor van de Wolf

Angst voor wolf
Bijeenkomsten afgezegd
Beschermde diersoort

De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen. De afgelopen jaren ontstonden er meer wolvenparen. In 2022 zijn er inmiddels bij vier wolvenparen minimaal zestien wolvenwelpen geboren, in het gebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en in Park de Hoge Veluwe. In Overijssel heeft zich tot nu toe nog geen wolf gevestigd.
Er zijn dus vier roedels in Nederland. Daarnaast is er regelmatig activiteit op de Zuidwest-Veluwe, in het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg en in de regio Zuidwest-Brabant en Zeeland. Ook zijn er diverse wolventerritoria vlak over de grens met Duitsland en België. De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Vanwege deze bescherming moet de wolf in Nederland gemonitord worden.
Elf dode schapen

Geen subsidie voor hekken

Onderzoek met wildcamera
Was het een wolf?
BIJ12 verzorgt namens provincies de beleidsuitvoering van de wolf. Denk hierbij aan de monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Er wordt samengewerkt met deskundigen van de Zoogdiervereniging, Wiberg Taxaties B.V. en Wageningen University & Research en het CEwolf consortium. BIJ12 houdt alle waarnemingen van de wolf bij in een digitale lijst. Hieruit blijkt dat er de laatste twee maanden geen wolven zijn gezien in Overijssel.

DNA-onderzoek

Nuchter

Duitsland


Hoge hekken

Nieuw beleid

