Nieuws

Primeur: eerste verdachte in gekraakte criminele app Exclu voor rechter

Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger.
Een PGP telefoon met de app van beveiligingsbedrijf Exclu Messenger. © ANP
Een opvallende primeur voor de rechtbank in Almelo vandaag. Nadat justitie vorige week haast triomfantelijk wereldkundig maakte dat de criminele communicatie-app Exclu was gekraakt, moest vanmiddag al een eerste verdachte zich voor de rechtbank verantwoorden.
Nadat een 36-jarige Enschedeër door een arrestatieteam was opgepakt op verdenking van een gewapende roofoverval, weigerde hij om de toegangscode van zijn mobieltje aan justitie te geven. Maar dat bleek later ook niet meer nodig, zo merkte officier van justitie Sandra Leusink fijntjes op. Want nadat justitie er intussen in was geslaagd om de criminele app Exclu te kraken, kon het rechercheteam Goudvis - zoals het politieonderzoek heet - meelezen in talloze berichtjes.

'Jax'

De Enschedeër - die door zijn kompanen Jax wordt genoemd vanwege de opvallende gelijkenis met de hoofdrolspeler Jax Teller in Sons of Anarchy, een populaire tv-serie over motorbendes - zou eind 2021 samen met vijf of zes anderen een ripdeal hebben gepleegd op een woning aan de Seizoensweg. Op zoek naar de plantjes van een hennepkwekerij, die op het punt stond geoogst te worden. Een wietplantage die overigens was verstopt in een inpandig zwembad.
Daarbij ging het er nogal hardhandig aan toe. De bewoners werden daarbij vastgebonden en gekneveld met duct tape en zwaar toegetakeld, waarbij bij een van hen bovendien een fles op het hoofd kapot werd gemept en werd gedreigd met een snoeischaar zijn vingers af te snijden. Het slachtoffer belandde met een hersenbloeding in het ziekenhuis.

Blikje Red Bull

Het spoor leidde uiteindelijk naar 'Jax'. Niet alleen omdat zijn DNA op drie verschillende plekken op de duct tape werd ontdekt, maar ook omdat DNA van hem werden aangetroffen op een blikje Red Bull, dat was teruggevonden in de Volkswagen Up die bij het misdrijf was gebruikt. Een Up overigens waarvan de verdachten verklaarden dat ze die hadden verkocht aan twee Poolse mannen.
'Jax' werd in april vorig jaar bewust op straat aangehouden. In de hoop dat hij dan zijn telefoontjes bij zich zou hebben, aldus de officier van justitie vanmiddag in de pro-formazitting. En dat bleek het geval.

Pitbull XL

Doordat het intussen was gelukt om de criminele app Exclu te kraken, kon justitie meelezen hoe ene 'Pitbull XL' een appje had verstuurd dat 'Jax' was opgepakt. "Ik vermoed voor een overval, samen met mij'. Volgens justitie het belangrijkste bewijs dat de 36-jarige Enschedeër daadwerkelijk bij de roofoverval betrokken was. In combinatie met de forensische sporen. En in combinatie ook met een hele reeks andere app-berichten die deze 'Pitbull XL' over dit misdrijf zou hebben verstuurd.
Deze 'Pitbull XL' zit overigens intussen ook achter de tralies. De inwoner van Gronau is naar verluidt een voormalig lid van de intussen verboden verklaarde motorclub Satudarah.
Volgens de officier van justitie wordt er aan de hand van het appverkeer nog nader onderzoek gedaan naar de overige verdachten.

Ontkent

De 36-jarige Enschedeër ontkent echter in alle toonaarden dat hij bij de roofoverval betrokken was. Ja, zijn vrienden noemen hem weleens 'Jax'. En ja, hij had de app Exclu op zijn mobieltje.
"Maar die gebruikte ik niet. Die deed het ook niet eens. Dat kunnen jullie checken", aldus de Enschedeër tegenover de rechtbank.
Advocaat Jeroen Michels kreeg gistermiddag pas te horen dat zijn cliënt is opgedoken in het onderzoek naar de criminele app Exclu. De raadsman vroeg niettemin de rechtbank om zijn cliënt in vrijheid te stellen, in afwachting van de rechtszaak. 'Jax' was bereid zich aan bepaalde voorwaarden te houden, waaronder een locatieverbod voor de Seizoensweg.
Dat het DNA van 'Jax' op het blikje Red Bull en de duct tape is aangetroffen, zegt volgens Michels helemaal niets. Dat DNA kan er immers op meerdere manieren op zijn beland. Daarbij refereerde de strafpleiter eraan dat in eerdere zaken verdachten werden vrijgesproken van wie eveneens DNA op duct tape was ontdekt.

Achter de tralies

En dat er via Exclu uitvoerig werd gecommuniceerd over 'Jax' zegt ook helemaal niets. In de berichten mag dan diens naam zijn gevallen: "Het ging weliswaar over hem, maar dat wil nog niet zeggen dat hij er daadwerkelijk bij is betrokken. Ik zie in deze berichten vooral een probleem voor degene die ze verstuurde. Als we dit alles afpellen als een ui blijft alleen het DNA over. En dat is dus maar de vraag hoe dat op die plek is beland."
De rechtbank bepaalde vanmiddag dat 'Jax' voorlopig vast blijft tot aan de volgende pro-formazitting. Die staat op de rol voor 25 april. Dan moet ook 'Pitbull XL' voor de rechter verschijnen. Advocaat Michels wil dan niet alleen de twee slachtoffers van de ripdeal als getuige, maar ook deze 'Pitbull XL' wil hij ondervragen over de door hem verstuurde appjes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.