Nieuws

Hulpacties Turkije komen op stoom; inzamelingen in Zwolle, Deventer, Enschede en Almelo

Hulpgoederen Turkije in Zwolse opslagloods
Hulpgoederen Turkije in Zwolse opslagloods © Aleyna Okutucu
Op verschillende plekken in Overijssel worden spullen en geld ingezameld om mensen in Turkije te helpen. Onder meer in Zwolle, Deventer, Enschede en Almelo zijn inzamelpunten. De acties zijn op poten gezet door onder meer de Selimiye Moskee en de Turkse Union of International Democrats Nederland (UID).

Giro 555

De gemeente Almelo heeft meteen gereageerd op het openstellen van Giro 555 van alle samenwerkende hulporganisaties voor hulp aan Turkije en Syrië. Almelo zal 1 euro per inwoner overmaken voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen.

Vrachtwagens met hulpgoederen

In een bedrijfshal in de Zwolse wijk Stadshagen staan al twee vrachtwagens vol hulpgoederen klaar. De vrachtwagens vertrekken naar verwachting morgen naar het rampgebied.
"Of dat lukt is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrachtruimte in het vliegtuig", zegt Aleyna Okutucu van UID, "daar hebben we op dit moment nog geen zicht op."
De hulpactie bij de Centrum Moskee in Deventer is in volle gang

Zwolle

Ze is één van de coördinatoren van de Zwolse inzamelingsactie. Er zijn in één dag tijd al heel veel spullen gebracht. "Vooral heel veel warme kleding", zegt Aleyna. "Dikke jassen, schoenen, warme dekens en ook zaklampen. Omdat we in de bedrijfshal van mijn vader in Zwolle veel opslagruimte hebben, komen de spullen ook uit de wijde omtrek. Zo komen er vandaag ook twee vrachtwagens uit Barneveld deze kant op. Ook vanuit Kampen en Deventer zijn we bezig om hulpgoederen te verzamelen."
Er zijn in Nederland verschillende grote locaties waar onder de vlag van UID spullen verzameld worden, en Zwolle is er daar één van. Uiteindelijk wordt alles aanstaande vrijdag naar een grote locatie in Eindhoven gebracht van waaruit de initiatiefnemers de spullen verder gaan verdelen.
Zwolse hulpgoederen staan klaar voor transport naar Turkije
Zwolse hulpgoederen staan klaar voor transport naar Turkije © Aleyna Okutucu

Vrijwilligers naar Turkije

"Ook gaat er wellicht vanavond onder de vlag van UID Nederland een groot aantal vrijwilligers met het vliegtuig naar Turkije om te helpen in het rampgebied", zegt Aleyna. "Eén van die vrijwilligers is Zwollenaar Veycel Halici, die net als Aleyna ook betrokken is bij de Zwolse hulpactie. Samen met een aantal andere mensen uit de Turks Zwolse gemeenschap sluit hij zich aan bij zo'n 110 vrijwilligers die vandaag op het vliegtuig stappen om in Turkije te helpen.
"We weten nog niet wanneer en waar we vertrekken, dat kan vanaf Schiphol zijn, maar ook vanaf een vliegveld ergens in Duitsland. Het is voor ons op dit moment afwachten waar het snelst transport beschikbaar komt", zegt Veycel.
Gisteravond vertrok al een professioneel reddingsteam van Urban Search and Rescue (USAR) naar Turkije om hulp te verlenen. Een van de 65 teamleden die met speurhonden en reddingsmateriaal het rampgebied intrekken, is woordvoerder Jop Heinen van politie Oost-Nederland.

Haast

Veycel heeft haast aan de telefoon, want hij moet nog veel dingen regelen en zijn tas inpakken voor vertrek. Er kan ieder moment een telefoontje binnenkomen dat hij op pad moet. "Maar het kan ook zijn dat we als vrijwilligers pas later in actie komen omdat het rampgebied op dit moment qua infrastructuur heel erg slecht bereikbaar is. Zelfs de professionele hulpinstanties vanuit het buitenland hebben grote moeite om er te komen. Kapotte wegen, geen vervoer, sneeuw en ijzel alles wat je kan bedenken zit momenteel tegen", zegt de Zwollenaar.
"Als we wel kunnen vertrekken dan worden we in eerste instantie opgevangen in gemeentehuizen. Van daaruit worden we verdeeld over de verschillende ramplocaties waar we onder begeleiding van de professionele hulpverleners aan de slag gaan", vertelt hij. "Ik weet nog niet wat ons te verwachten staat, maar ik denk dat we niet ingezet worden bij het verwijderen van de stenen. Dat is gevaarlijk en zou de situatie ook kunnen verergeren. Ik zie wel wat ik aantref en wat ik kan doen, aannemelijk is in ieder geval dat de vrijwilligers ook betrokken worden bij het uitdelen van de hulpgoederen."
Mensen die willen aansluiten bij de Zwolse hulpgoederenactie, kunnen de spullen deze week elke avond tussen 20.00 en 22.00 uur brengen naar de bedrijfshal van O&C Zwolle aan de Hasselterdijk 19 in Stadshagen.

Actie Turkse kracht

Op social media deelt voetbalvereniging Turkse Kracht mee dat de goederen tot komende vrijdag 22.00 uur kunnen worden aangeleverd bij het bedrijf MB Aluminium aan de Hunneperkade 8 in Deventer. De artikelen die voor de inzameling zijn bestemd moeten nieuw en ongebruikt zijn. Voedsel wordt niet ingezameld. Wel zijn zaken als kleding, hygiënesets, zaklampen, dekens, kussens, babyrompertjes en luiers en gezondheids- en geneesmiddelen welkom. Liefst al verpakt in kant en klare pakketten."

Wil jij een actie aanmelden?

Ben jij een actie gestart en wil je daar aandacht voor? Geef je actie dan door aan RTV Oost via de mail: nieuws@rtvoost.nl of via whatsapp 06-57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.