Nieuws

'Uniek' varkensbedrijf Lemelerveld 'in de kou'

Annemarie Noordman tussen haar varkens
Annemarie Noordman tussen haar varkens © RTV Oost
Het varkensbedrijf, de Varkenshoff in Lemelerveld, kan het in de winter niet warm genoeg krijgen voor de varkens en met name de biggen in de stal. Met pijn in het hart draait boerin Annemarie Noordman daarom het 'unieke stalconcept' terug.
"In de zomer gaat het goed, maar met de koude dagen is het niet behaaglijk genoeg en kan ik het dierenwelzijn niet waarborgen. Ik wist het al langer, maar het is toch iets waar je je met hart en ziel voor inzet. Nu is definitief de beslissing genomen dat wij stoppen op deze manier."
De hoge lichte stal waarin de varkens volop stro en ruimte hebben is een plaatje dat boerin Annemarie graag laat zien. De biggen blijven lang bij de moeder en er staan bomen en struiken in de stal. De boerin noemt het ook wel 'het maatschappelijk gewenste plaatje om varkens te houden'.
"Mijn ouders zijn begonnen met een kleine varkensboerderij, ik wilde proberen onderdelen van toen in een nieuw kleinschalig systeem in te passen, een stal met veel comfort en licht."

Dierenwelzijn

De hoofdreden om de Varkenshoff na vijf jaar anders te gaan inrichten is voor de boerin het dierenwelzijn. "Ik lag in bed wakker en dacht ik heb het koud, hoe zou het in de stal zijn. We hebben extra stro gebruikt, zelfs tenten in de stal gebouwd om extra beschutting te geven maar het bleef lastig de boel goed te verwarmen. Er werden meer dieren ziek en ook gingen meer dieren dood dan in de gewone stallen die wij ook hebben."
Varkenshoff Lemelerveld staat 'in de kou'
"In onze andere stallen kan je veel beter de temperatuur en het comfort regelen voor de dieren. Het doet mij verdriet, je beseft wel weer waarom stallen op een bepaalde manier zijn ingericht. Ik heb hier wel heel veel geleerd wat ik toepas in onze andere stallen. Ik heb er ook alles aan gedaan dus ik kan mijzelf ook niks verwijten, maar toch vind ik het verdrietig."

Geen omzet

Op het erf staan naast de Varkenshoff ook reguliere varkensstallen. Het vlees van die varkens gaat naar supermarktketen Plus. Het vlees van de Varkenshoff wilde de boerin zelf verkopen aan consumenten. Kleinschaligheid kost geld. Vijf jaar lang heeft de familie Noordman geprobeerd het te laten slagen.
"Dankzij de opbrengsten uit de reguliere stallen kon ik proberen mijn Varkenshoff-vlees op de markt te zetten. Het verkopen van dit vlees in de korte keten is lastig en wij verkochten te weinig om rendabel te zijn. Mensen roepen wel dat ze het leuk vinden en vlees lokaal willen kopen, maar mijn diepvries is toch echt vol. We hebben alles geprobeerd, hadden goede afspraken gemaakt met de lokale slager die ons hielp bij het slachten, helaas is de conclusie dat het niet lukt."

Andere vorm

De Varkenshoff stal blijft in een andere, kleinere, vorm bestaan. De komende tijd worden de varkens vervangen door het type dat ook in de reguliere stallen van de familie Noordman zit. "Zo kan ik hier nog wel varkens laten zien, maar in de winter verblijven hier sowieso geen biggen meer. Die gaan na de geboorte naar de beter te reguleren andere stallen. Doordat wij straks hier hetzelfde type varken gaan gebruiken kunnen we de zichtstal combineren met de rest van ons bedrijf. Dat vind ik vooral belangrijk voor het educatie gedeelte."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.