Nieuws

Minister Helder vindt Deventer aanpak psychische problemen voorbeeld: "Op veel meer plekken nodig"

Minister Helder op bezoek in Deventer
Minister Helder op bezoek in Deventer © Stichting Vriendendiensten
Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport is onder de indruk van Stichting Vriendendiensten in Salland. Een zelfregie- en herstelorganisatie voor mensen met psychische problemen. " We zien dat het mensen beter helpt dan lang op een wachtlijst staan", zegt de minister die gisteren een bezoek bracht aan Deventer. "Ik hoor verhalen van mensen en zie in hun ogen dat het ze helpt.”
Het aantal mensen met psychische klachten dat een beroep doet op ondersteuning bij gemeenten, de huisartsen- en geestelijke gezondheidszorg stijgt al jaren. Dat zet deze voorzieningen in combinatie met een schaarste aan personeel onder hoge druk. Gevolg is dat het aantal mensen met complexe psychische klachten geen of geen tijdige behandeling krijgen, groeit.

Lange wachtlijsten

Binnen de ggz worden mensen nog te vaak behandeld voor psychische klachten. Die kunnen het gevolg zijn van het ontbreken van een sociaal netwerk om op terug te vallen, maar ook door stress en financiële- en huisvestingsproblemen. Vanwege lange wachttijden in de ggz is snel doorstromen niet mogelijk en wordt er steeds vaker voor een langere periode een beroep gedaan op de huisarts. In de praktijk is het dus vaak moeilijk om snel passende hulp en waar nodig, zorg te organiseren.
Een zelfregie- en herstelorganisatie, zoals Stichting Vriendendiensten, is er om mensen met een psychische problemen laagdrempelig en in alle rust te laten ontdekken wat er speelt en wat ze nodig hebben om te kunnen herstellen. Dat gebeurt met ondersteuning van lotgenoten en ervaringsdeskundigen.

Eigen regie

Mensen kunnen er zonder doorverwijzing of indicatie terecht. Doel is, als dat kan, zelf de regie weer te nemen en te herstellen. Stichting Vriendendiensten is een onafhankelijke organisatie in Salland. Dimence Groep (ggz), gemeente Deventer, Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO), Salland Zorgverzekeraar, netwerkorganisatie Salland United en Stichting Vriendendiensten werken nauw samen binnen de stichting.
De minister was onder de indruk gaf ze bij haar bezoek aan. "In het Integraal Zorgakkoord hebben we erover gesproken dat er meer van dit soort initiatieven in Nederland nodig zijn", zegt de minister over Stichting Vriendendiensten. "We zijn dus ook van plan op te schalen, omdat we zien dat mensen er baat bij hebben en dat het ze beter helpt dan lang op een wachtlijst te staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.