nieuws

ROVA: Gemeenten en fabrikanten zijn aan zet in de strijd om minder restafval

De gemeenten en fabrikanten van levensmiddelen zijn aan zet om de hoeveelheid restafval van huishoudens fors terug te dringen. Met die boodschap kwam afvalverwerker ROVA in Zwolle tijdens een seminar over leven zonder afval.
Lang niet alle huishoudens kunnen afval op een goede manier gescheiden aanbieden. Zo zijn er in wijken en stedelijke gebieden waar veel flats staan nauwelijks voorzieningen om bijvoorbeeld plastic en papier gescheiden aan te bieden. Volgens ROVA is het een taak aan de gemeenten om daar wat aan te doen.
Daarnaast kunnen fabrikanten kiezen om alleen maar verpakkingsmaterialen te gebruiken die volledig gerecycled kunnen worden. Een voorbeeld is de verpakking van koffie of chips. Vaak zit er in de folie een aluminium laag. Zo'n verpakking kan niet worden gerecycled en hoort bij het restafval. De meeste fabrikanten voelen er niets voor om de verpakkingen aan te passen. Dit kan ten koste gaan aan de kwaliteit van het product. Bovendien is het gebruik van gerecycled materiaal vaak duurder.
In het jaar 2020 heeft de Rijksoverheid als doelstelling dat 75% van het huishoudelijk afval hergebruikt moet worden. Volgens ROVA is dat alleen mogelijk wanneer gemeenten en fabrikanten meewerken aan verbeteringen.
Ruim honderd huishoudens hebben meegedaan aan een proef om honderd dagen lang zo weinig mogelijk restafval te produceren. Volgens ROVA is die proef geslaagd en hebben deze huishoudens flink minder restafval aangeboden. Wel zijn er op het gebied van gescheiden inzamelen nog wat dingen te verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld lang niet alle plastic soorten in de oranje zak of container. Vooral bewerkt plastic mag er niet in. Ook kunststoffen zoals koelkastdozen horen bij het restafval. Dat heeft er mee te maken dat de fabrikanten die gerecycled plastic afnemen niet geïnteresseerd zijn in deze kunststoffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.