Nieuws

Twentse wijnmakers na fiasco in Curaçao vol goede moed door

Wijnmakers Ilse en Roelof Visscher na fiasco Curaçao: "We gaan nu naar Bonaire"
Wijnmakers Ilse en Roelof Visscher na fiasco Curaçao: "We gaan nu naar Bonaire" © RTV Oost / Bart Kieft
Ze moesten zes jaar geleden noodgedwongen stoppen met hun wijnboerderij op Curaçao, Roelof en Ilse Visscher van wijngaard Hof van Twente. De wijnvelden zouden vogels aantrekken, die een gevaar vormen voor het vliegverkeer op het nabijgelegen vliegveld. Maar in hoger beroep laat de rechter niets heel van die argumentatie. En komt een schadeloosstelling van tonnen in zicht voor de Benteloërs. "Een ongelofelijke opluchting dat we gelijk hebben gekregen", zegt Roelof Visscher. "We willen nu naar Bonaire."
Visscher vervolgt: "We hebben er op Curaçao alles aan gedaan om het goed te doen. We hebben contracten getekend voor vijftig jaar, maar na twee jaar zeiden ze: 'jullie moeten weg'. Volgens de luchtvaartautoriteit trekt de wijngaard vogels aan die het vliegverkeer in gevaar brengen. Maar later bleek dat niet zo te zijn. In bijvoorbeeld Athene en Amsterdam zijn er wijngaarden vlak bij de luchthaven die absoluut niet voor problemen zorgen."

Politiek eiland

Wat er dan wel aan het gedwongen vertrek ten grondslag lag, weet Visscher niet. "Feit is wel dat het heel erg lastig is om daar te ondernemen voor iemand die uit Nederland komt. We waren erg succesvol, misschien heeft dat meegespeeld. We weten het niet, behalve dat het een heel politiek eiland is. Het waait daar alle kanten op."
Het fiasco neemt nu dus eindelijk een positieve wending door de uitspraak van de rechter in hoger beroep. Het sterkt de Twentse wijnondernemers in hun gedachten dat ze niets fout hebben gedaan op Curaçao. "Maar het heeft ons wel veel stress en tonnen financiële schade opgeleverd. Dat ik na een paar jaar mensen moest ontslaan, vond ik het zwaarste bij al die tegenslag."

Bonaire

Roelof en Ilse Visscher zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten. Hof van Twente was en is nog steeds een solide basis voor al hun activiteiten. En Roelof blijft zijn ultieme dromen als wijnboer najagen. Op Aruba wordt inmiddels met zijn kennis en kunde wijn gemaakt en op Bonaire wil hij graag zelf een wijngaard beginnen. "Ik hou van ondernemen en van uitdagingen. Zo zit ik in elkaar."
Vanavond is op TV Oost de documentaire Hato's wijn te zien over het Twentse wijnechtpaar Roelof en Ilse Visscher. Documentairemaakster Gwen Jansen volgde de familie in hun missie om te doen wat niemand voor mogelijk houdt, de allereerste Curaçaose kwaliteitswijn produceren.
Twentse wijnmakers vol goede moed door na fiasco Curaçao

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.