Nieuws

Rechtbank velt vonnis in zaak Twentse 'Godfather' en zijn veronderstelde rechterhand

Simo D. (rechts) en Bril (links) in de rechtbank
Simo D. (rechts) en Bril (links) in de rechtbank © ANP
De zelfbenoemde Twentse Godfather Simo D en zijn veronderstelde rechterhand 'Bril' krijgen vandaag te horen of de rechtbank hen strafbaar acht voor een serie moordaanslagen in Twente en Gronau. Justitie eiste eind vorig jaar tegen beide mannen 26 jaar en 7 maanden cel. "De levens van slachtoffers zijn geruïneerd", aldus het OM.
"De golf aan geweld in Twente heeft enorme angst en onrust teweeggebracht. Dergelijke aanslagen in normale woonwijken, met aanvalswapens, zijn niet te bevatten", zei de openbaar aanklager. "Ze zijn barbaars te noemen." De strafeis van 26 jaar en 7 maanden cel is de maximaal op te leggen straf voor de gepleegde feiten.

Godfather

Simo en Bril zijn beide in Duitsland reeds veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor wereldwijde drugshandel. Simo heeft die straf inmiddels uitgezeten, Bril nog niet. Die werd pas later opgepakt.
Terwijl Simo nog in de Duitse cel zat, zou hij in 2017 zeker vijf moordaanslagen via binnengesmokkelde mobieltjes hebben verordonneerd. Hij communiceerde op die manier geregeld onder de naam 'Godfather', wat zijn bijnaam verklaart. "Hij handelde veelal uit wraak", stelt het OM.

Bril

Zijn veronderstelde rechterhand Bril was toen nog op vrije voeten en heeft volgens justitie de uitvoerders van aanslagen betaald en voorzien van wapens. De openbaar aanklager daar over: "Bril wist welke aanslagen er gebeurden. Hij trok er geld voor uit. Desondanks distantieerde hij zich niet van Simo, maar stortte zich vol in de samenwerking."
Bril heeft volgens justitie ook speciale cryptotelefoons verspreid onder alle bendeleden, waardoor ze ogenschijnlijk onbespied onderling konden communiceren.

Aanslagen

Het gaat bij de aanslagen om het levend in brand steken van een kapper in Enschede, het doorzeven van een man in Gronau met kogels, het in brand steken van een Almeloos huis waar een vrouw op leeftijd lag te slapen en het beschieten van club LuxXx en een huis aan de Benkoelenstraat. In dat huis lagen mensen te slapen, waaronder een dochtertje van vijf. Op één van de bedden en de bank werden de kogels teruggevonden.
Iedereen overleefde de moordaanslagen, in sommige gevallen was het kantje boord. Dat niemand is gestorven is meer geluk dan wijsheid. "Dat mag werkelijk een wonder heten", zegt de openbaar aanklager. Twee broers werden voor de aanslagen veroordeeld. Ze moeten een kwart eeuw zitten en zijn in hoger beroep gegaan.
Het vonnis tegen Simo en Bril wordt rond het middaguur uitgesproken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.