Nieuws

RIVM geeft advies geen hout te stoken in Overijssel

Rookoverlast door stoken van hout vermijden
Rookoverlast door stoken van hout vermijden © Rens Hulsman / News United
Het RIVM heeft vandaag een zogenaamd stookalert afgegeven voor de provincie Overijssel. Dat wil zeggen dat bewoners van huizen met een open haard of houtkachel worden geadviseerd even geen hout te te stoken. Het stookalert geldt voorlopig tot woensdagmiddag.
Reden voor de waarschuwing geen hout te stoken zijn de actuele weersomstandigheden. Door het gebrek aan wind en de stabiele heldere vrieslucht blijft de rook hangen, waardoor de luchtkwaliteit sterk afneemt. Door niet te stoken voorkom je gezondheidsklachten en stankoverlast bij jezelf en in je omgeving.

Schadelijke stoffen

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.
Het KNMI verwacht dat in de loop van woensdag de wind opsteekt waardoor de lucht wordt ververst en de kwaliteit weer toeneemt.
Naast Overijssel krijgen ook de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland het advies geen hout te stoken.

Advies negeren

Mensen die voor de verwarming van hun huis geheel afhankelijk zijn van een houtkachel mogen het stookadvies negeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.