Nieuws

Boer dreigde in problemen te komen na foutje gemeente Twenterand met bestemmingsplan

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / Venema Media
Een boer in Den Ham dreigde in de problemen te komen nadat de gemeente Twenterand per ongeluk het bestemmingsplan van zijn grond had veranderd. De boer had een stuk grond verkocht aan iemand die een huis wilde bouwen. Maar toen hiervoor het bestemmingsplan werd aangepast, veranderde de gemeente óók de bestemming van het boerenbedrijf dat daar niet verder kon. Die fout is inmiddels teruggedraaid.
Wie een huis in het buitengebied wil bouwen, krijgt te maken met de 'Rood voor Rood-regeling'. "Met die regeling sloop je een vervallen schuur op de ene plek, zodat je op een andere plek een woning kunt terug bouwen”, zegt wethouder Grondzaken Roel Koster. "Zo voorkomen we dat er niet méér huizen bijkomen dan er stonden, en dat ons mooie buitengebied niet versteent."

Te laat ontdekt

De initiatiefnemer wilde schuren slopen, om aan de Leertendijk een woning te kunnen bouwen. De gemeente ging er hierbij vanuit dat álle grond van de huizenbouwer was. "Wij hadden ook geen enkele reden daaraan te twijfelen", zegt Koster. "Toch bleek de werkelijkheid anders."
Toen de gemeente hier achter kwam, was het bestemmingsplan al gewijzigd. Plotseling kon de boer zijn grond niet meer gebruiken voor agrarische activiteiten, zoals hij gewend was. De gemeente moest aan de bak om dat te herstellen.

Herstelbesluit

"We vinden het heel vervelend voor deze inwoner", zegt Koster. "We hebben dan ook alles op alles gezet om te zorgen dat de man geen nadelige gevolgen van deze fout ondervindt."
De gemeente heeft voor één onderdeel van het bestemmingsplan een herstelbesluit genomen, waardoor het huis toch kan worden gebouwd en de boer alsnog door kan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.