Nieuws

Rekenkamer Oost-Nederland kritisch op fietsbeleid provincie: doelstelling onduidelijk

Rekenkamer Oost-Nederland kritisch op fietsbeleid provincie
Rekenkamer Oost-Nederland kritisch op fietsbeleid provincie © ANP
Twintig tot dertig procent meer fietsgebruik. Dat is het doel dat de provincie met allerlei maatregelen wil bereiken. Die doelstelling is nog niet gehaald, stelt de Rekenkamer Oost-Nederland na onderzoek. En bovendien veel te vaag. Want, onduidelijk geformuleerd en het is niet vast te stellen wanneer die twintig tot dertig procent stijging bereikt moet zijn.
In haar rapport 'Flink doortrappen' duikt de provincie in de plannen van de provincie Overijssel om het fietsgebruik in de provincie te laten stijgen.

Doelstelling niet duidelijk

Belangrijkste kritiek op het provinciale beleid is dat de doelstelling van de provincie onduidelijk is, waardoor in de toekomst moeilijk is vast te stellen of de provincie haar doelen behaalt. De provincie wil twintig tot dertig procent groei van het aantal fietsers, maar geeft daarbij bijvoorbeeld niet aan ten opzichte van welk jaar dit gemeten wordt, wanneer dit bereikt moet zijn en welke relatie er met de andere vormen van mobiliteit is.
Ook sluit de doelstelling niet aan op alle onderdelen van het beleid. Dat de doelstelling ondanks de inspanningen van de provincie nog niet in zicht is, is wel duidelijk.

Groei

Overijssel zet in op fietsgebruik omdat meer mensen op de fiets bijdraagt aan beleidsdoelen van de provincie, bijvoorbeeld minder drukte op wegen. Daarom heeft de provincie afgelopen jaren samen met gemeenten meerdere snelle fietsroutes verbeterd. De aanpak die de provincie hiervoor hanteert is gestructureerd, oordeelt de rekenkamer. Er wordt samen met gemeenten opgetrokken en het geld wordt verdeeld via een prioriteringsmethode. Een aantal routes zijn inmiddels helemaal gerealiseerd, het merendeel is gedeeltelijk gerealiseerd. Op verbeterde routes is een groei van het aantal fietsers zichtbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.