Nieuws

Tegen de natuur in: natuurorganisaties willen water langer vasthouden

De droogte in Overijssel in 2020
De droogte in Overijssel in 2020 © RTV Oost / Jan Colijn
Vier Overijsselse natuurorganisaties roepen waterschappen op water langer vast te houden. "Hoewel de behoefte er zal zijn de stuwen binnenkort lager te zetten, zal dat met een vergelijkbare droge zomer als afgelopen jaren negatieve gevolgen hebben voor natuur en landbouw. Neem daarom meer tijd", zegt Michael Sijbom, de directeur van Landschap Overijssel.
De organisatie van Sijbom doet deze oproep samen met drie andere organisaties: Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hoewel het de afgelopen tijd veel heeft geregend, gaat het lang nog niet overal goed met de grondwaterstand.

Ootmarsum en Enschede

Sijbom noemt als voorbeeld Ootmarsum en Enschede. "Er zijn grote verschillen: in de gebieden met wateraanvoermogelijkheden zijn de grondwaterstanden hersteld, maar in de omgeving van Ootmarsum ligt de stand nog iets onder gemiddeld en in Enschede zelfs ver onder het gemiddelde."
Door nu niet de stuwen lager te zetten, kan het grondwater aangevuld worden. Daarvoor is dit een 'cruciale periode', zeggen de natuurorganisaties.

Droge zomers

Door klimaatverandering zullen droge zomers - zoals bijvoorbeeld in 2020 - blijvend zijn. Daarom willen de natuurorganisaties 'meer actie', door bijvoorbeeld in de winter meer water vast te houden. Dat zou kunnen door rivieren en beken meer de ruimte te geven om buiten hun oevers te treden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.