Nieuws

Twente Airport in hoger beroep om miljoeneninvestering landingsbaan aan te vechten

Twente Airport
Twente Airport © ANP
Twente Airport weigert om voor 2,5 miljoen euro aan draaipaden aan te leggen, zodat grote Boeings in de toekomst weer kunnen opstijgen. De luchthaven gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter: die bepaalde eind vorig jaar dat Twente Airport de investeringen moet doen.
Op Twente Airport mogen grote toestellen, zoals een Boeing 747, wel landen, maar niet zo maar meer opstijgen. De luchthaven moet daarvoor eerst aanpassingen doen aan de start- en landingsbaan, zoals het aanleggen van draaipaden - turn pads in vaktermen - en het verstevigen van de bermen.
Dit is zo'n turn pad:
© RTV Oost
Twente Airport beschikt niet over deze draaipaden. Ook niet nodig, vindt de luchthaven: grote toestellen komen slechts sporadisch en zijn altijd minimaal 24 uur van tevoren aangemeld. Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil geen ontheffing geven en de rechtbank gaf de inspectie daarin gelijk.

Pro forma

Jan Schuring, directeur van Twente Airport, zegt desgevraagd dat hij de uitspraak aanvecht. Al gaat het in eerste instantie om pro forma. "Daarmee voorkomen we de overweging 'als het kan, dan moet het ook' onherroepelijk wordt. Een pro forma beroep geeft ons vier weken extra tijd om diverse technische details grondig uit te zoeken en met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te bespreken."
Wat die technische details zijn, wil Schuring niet zeggen. "Afhankelijk van de uitkomsten kunnen we bezien of we het hoger beroep intrekken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.