Nieuws

Taxiservice Oost brengt blinde muzikant Stan naar school: "Als er een boodschap in een liedje zit vind ik het mooi"

Stan speelt gitaar terwijl de Taxiservice Oost hem naar school brengt
Stan speelt gitaar terwijl de Taxiservice Oost hem naar school brengt © RTV Oost
Voor de tweede dag op rij staakten dinsdag de vervoersmaatschapppijen. Slechts sporadisch rijdt er een trein of een bus en de informatievoorziening daarover is niet altijd even duidelijk. Voor veel mensen is deze stakingsperiode een flinke uitdaging. Want hoe kom je op je werk, op school of weer thuis als er geen openbaar vervoer rijdt? De taxiservice van RTV Oost helpt, in ruil voor je verhaal. Dinsdag was het de beurt aan Stan Jansen, een blinde conservatoriumstudent uit Goor.
Stan Jansen reist dagelijks met het openbaar vervoer. Vanuit zijn woonplaats Goor gaat Stan met de trein naar Hengelo en daar stapt hij over op de trein naar Enschede. Vanaf het station is het dan nog een stuk lopen naar ArteZ, waar Stan een muziekopleiding volgt.
Stan is blind geboren en voor hem heeft reizen een andere betekenis dan voor de meeste andere mensen. De weg van huis naar het station in Goor kent hij letterlijk als zijn broekzak. Ieder paaltje, iedere losse stoeptegel weet Stan te omzeilen. "Maar ik zorg wel dat ik altijd ruim op tijd ben. Als er vertraging is, dan kan mijn reis zomaar heel anders verlopen dan normaal.", verteld de opgewekte jongeman.

Blindengeleidestok

Het heeft Stan een jaar gekost om probleemloos de route van het station in Enschede naar de opleiding te kunnen lopen. Ook in Enschede kent hij de hele route nu uit zijn hoofd. Zijn witte geleidestok met rode strepen leidt hem langs obstakels.
"Bij het Wilmink Theater hebben ze van die glazen wanden neergezet. Veel mensen vinden dat irritant maar voor mij zijn het lichtbakens op een donkere weg. Ik weet precies waar ze zijn en hoe ik er omheen moet."
De gitaar hangt in een tas op zijn rug en Stan wordt op school door iedereen herkend. Met zijn gitaar en zijn stem maakt hij liedjes en zingt covers van bekende bands als Normaal of de Rolling Stones. "Als er maar een boodschap zit in zo'n liedje, dat vind ik mooi." Ook in de taxi zingt Stan uit volle borst.

Staken in tentamenweek

Stan Jansen vind dat de stakers best wat meer rekening mogen houden met wat ze aanrichten. "Ik vind het niet netjes dat ze staken in een tentamenweek bijvoorbeeld. Als er geen bussen en treinen rijden is het voor veel mensen moeilijk om op school of werk te komen. Ik vind dat ze daar meer rekening mee zouden moeten houden."
Kijk hier naar de reis van Stan naar het conservatorium in Enschede:
Taxiservice Oost brengt de blinde Stan Jansen naar school in Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.