Nieuws
Hoe een complotdenker uit Wanneperveen de cel in dreigt te gaan

Je kunt haar kennen uit de media: Agnes Plaatje. Als slachtoffer van de toeslagenaffaire gaf de vrouw uit Wanneperveen verschillende interviews. Plaatje beweert dat haar dochter als gevolg van de affaire uit huis werd geplaatst en in hetzelfde gezinshuis terechtkwam als de 14-jarige Lisa. Lisa pleegde in mei 2022 zelfmoord, nadat ze al langere tijd last had van mentale gezondheidsproblemen. Plaatje greep de dood van het meisje aan om complottheorieën de wereld in te sturen. Die acties komen haar nu duur te staan.
Vandaag kwam deze zaak voor de rechter in Zwolle. Daar kreeg Nicole Ruis, Lisa's moeder, het woord. "Mijn rouwproces is heel erg verstoord", vertelt ze met een trilling in haar stem. Ook zij is slachtoffer van de toeslagenaffaire en mede daarom kwam dochter Lisa in een gezinshuis in Drenthe terecht. Eind mei 2022 liep Lisa weg en werd ze als vermist opgegeven. Een dag later werd ze dood gevonden in een bos.
Complottheorieën
Al tijdens de periode dat Lisa vermist was, begon Plaatje op social media over het 14-jarige meisje te berichten. Ze noemde de omstandigheden 'verdacht' en schreef dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk zou zijn geweest voor het overlijden van Lisa. Later riep ze op om de crematie te stoppen, omdat er volgens haar iets niet klopte.
Foto's van de uitvaart werden later door Plaatje op het internet verspreid. Verder suggereerde ze dat Lisa verkracht en vermoord zou zijn door vrijmetselaars. Lisa's moeder kreeg in december een hartaanval door alle stress en moest opgenomen worden in het AMC. "Het gebroken-hart-syndroom", zegt ze zelf.
Tweede kort geding
Het is niet de eerste keer dat de zaak voor de rechter komt. In oktober spande Ruis al een kort geding aan tegen de vrouw uit Wanneperveen. Plaatje was toen niet aanwezig. De rechter bepaalde dat alle berichten waarin Lisa wordt genoemd binnen 48 uur verwijderd moesten worden van Plaatjes' social media-accounts. Ook mocht ze geen nieuwe berichten meer plaatsen waarin ze refereert aan Lisa's overlijden. Deed ze dat wel, dan volgde er een dwangsom van vijfhonderd euro per dag, tot een maximum van tienduizend euro.
Tot op de dag van vandaag reageert Plaatje nergens op. Ruis en haar advocaat hebben zelf de websites Twitter, Facebook en Bitchute aangeschreven en daarbij een kopie van het vonnis meegestuurd. Twitter heeft inmiddels Plaatjes account geblokkeerd, maar op Facebook circuleert nog steeds een filmpje. Dwangsommen hebben geen zin, want Plaatje heeft geen vermogen of inkomen om de dwangsommen mee te betalen. Lisa's moeder gebruikt het compensatiebedrag dat ze kreeg na de toeslagenaffaire om de juridische kosten te betalen.
Lijfsdwang
"Het is geen alledaagse zaak en het is begrijpelijk dat het u aangrijpt. U zit met uw handen in het haar. Het is u niet te doen om het geld, maar u wilt dat het stopt", sprak de rechter Ruis toe.
Daarom wordt er nu lijfsdwang geëist. Dat betekent dat Plaatje voor elke overtreding tien dagen de cel in moet. Omdat Plaatje vandaag wederom niet kwam opdagen, ligt het volgens de rechter voor de hand dat de vorderingen voor een groot deel worden toegewezen. Tenzij Plaatje in de tussentijd nog iets van zich laat horen. Binnen enkele dagen verwacht de rechter uitspraak te doen.
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook op 0800-0113.