Nieuws

Nederlands reddingsteam haalt zeven mensen levend onder puin vandaan in Turkije

Leden van team USAR aan het werk in Turkije.
Leden van team USAR aan het werk in Turkije. © Twitter USARNL
Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft inmiddels zeven mensen levend onder het puin in Turkije vandaag gehaald. Woordvoerder Jop Heinen van de politie Oost-Nederland, die mee is gereisd met het team, meldde in eerste instantie zes reddingen. Er is vanmorgen nog een persoon levend onder het puin vandaan gehaald.
Elk van de vier reddingsgroepen van USAR (Alpha, Bravo, Charlie en Delta) heeft minstens één persoon gered, aldus een Heinen. Het team heeft het basiskamp opgezet vlak bij de stad Hatay.

Veel waardering

"In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk", aldus Heinen, die zegt dat zijn team op straat veel waardering krijgt van de lokale bevolking. Volgens hem ervaren ze "veel steun en troost".
Op social media en op de eigen website heeft USAR beelden getoond van reddingsacties, waarop onder meer te zien is dat een vrouw ondersteund door twee reddingswerkers uit een ingestort pand wordt gehaald.
"We blijven hier bezig met het zoeken in het gebied naar slachtoffers", zegt Heinen. Daarbij wordt nauw contact gehouden met lokale autoriteiten en met de andere reddingsteams.

Team USAR

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden.
De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. Als twee reddingsgroepen erop uit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten, legt Heinen uit. De honden zijn getraind om signalen op te pikken van levende mensen. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen.

Aardbeving

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 8100.
Het Nederlandse reddingsteam is enkel actief in Turkije en niet in Syrië, dat eveneens is getroffen door de ramp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.