Nieuws

Twentse Godfather Simo D. veroordeeld tot ruim 26 jaar cel, handlanger Bril tot 10 jaar

Simo (rechts) en Bril (links) in de rechtszaal
Simo (rechts) en Bril (links) in de rechtszaal © ANP
De zelfbenoemde Twentse Godfather Simo D. en zijn rechterhand 'Bril' zijn veroordeeld voor een serie moordaanslagen in Twente en Gronau. De rechtbank legt Simo D. 26 jaar en 8 maanden en 'Bril' 10 jaar cel op. "Simo is gewetenloos te werk gegaan om zijn geschillen te beslechten", aldus de rechtbank.
"De aanslagen hebben enorme angst en onrust teweeg gebracht", stelt de rechtbank. "Ze hebben een gruwelijk karakter en getuigen van kille vastberadenheid." De straf van 26 jaar en 8 maanden cel voor Simo is de maximaal op te leggen straf voor de gepleegde feiten en gelijk aan de strafeis.
Vonnis Simo D en Bril
De straf voor kompaan Bril valt lager uit dan de eis, omdat volgens de rechtbank niet te bewijzen valt dat hij betrokken is geweest bij dezelfde aanslagen als Simo. Hij is veroordeeld voor één aanslag. "Maar ook hij was een essentiële spil. Zonder hem hadden de meedogenloze aanslagen niet kunnen plaatsvinden. En hij neemt er weinig tot geen rekenschap voor."

Godfather

Simo en Bril zijn beiden in Duitsland reeds veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor wereldwijde drugshandel. Simo heeft die straf inmiddels uitgezeten, Bril nog niet. Die werd pas later opgepakt. Hij zal zijn Duitse straf in Nederland uitzitten.
Terwijl Simo nog in de Duitse cel zat, heeft hij in 2017 zeker drie moordaanslagen via binnengesmokkelde mobieltjes verordonneerd. Hij communiceerde op die manier geregeld onder de naam 'Godfather', wat zijn bijnaam verklaart. De aanslagen werden gepleegd uit wraak. "De rol van Simo was essentieel. Ook al voerde hij de aanslagen niet zelf uit, hij gaf er wel opdracht toe." De rechtbank gebruikt uitspraken van getuigen en verstuurde chats als bewijs. "Hij is meedogenloos te werk gegaan."
Voor beschietingen op panden die gelieerd zijn aan motorclub Satudarah is Simo vrijgesproken. "De rechtbank kan niet bewijzen dat hij betrokkenheid had als aanstuurder."

Bril

Zijn rechterhand Bril was nog lange tijd op vrije voeten, terwijl Simo vastzat. Hij heeft volgens de rechtbank voorbereidingen getroffen en de uitvoerders van de aanslagen betaald. Zo werd er een usb-stick van Bril gevonden, met daarop een soort criminele boekhouding. Daarop was onder meer te lezen: 'betalen turk voor klusjes'.
Bril heeft ook speciale cryptotelefoons verspreid onder alle bendeleden, waardoor ze ogenschijnlijk onbespied onderling konden communiceren. "Zonder de rol van Bril kon de organisatie niet functioneren", aldus de rechtbank. "Bril en Simo hadden een intensieve samenwerking met elkaar."

Aanslagen

Het gaat bij de aanslagen om het levend in brand steken van een kapper in Enschede, het doorzeven van een weerloze man in Gronau met kogels, het in brand steken van een Almeloos huis waar een vrouw op leeftijd lag te slapen en het beschieten van club LuxXx en een huis aan de Benkoelenstraat in Enschede. In dat laatste huis lagen mensen te slapen, waaronder een meisje van vijf. Op één van de bedden en de bank werden de kogels teruggevonden. Van die laatste beschieting zijn zowel Simo als Bril vrijgesproken. Bril is ook niet veroordeeld voor betrokkenheid bij het in brand steken van de kapper.
Iedereen overleefde de moordaanslagen, in sommige gevallen was het kantje boord. "Dat niemand is gestorven is meer geluk dan wijsheid", zegt de rechtbank.
Twee broers werden eerder al voor het uitvoeren van de aanslagen veroordeeld. Ze moeten een kwart eeuw zitten en zijn in hoger beroep gegaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.