Nieuws

Hamid S., verdacht van gewelddadige dood Jihad Jafo, blijft vast tot aan eerste rechtszaak

Nadat Jihad Jafo uit Enschede maandenlang werd vermist, werd zijn lichaam in het kanaal teruggevonden.
Nadat Jihad Jafo uit Enschede maandenlang werd vermist, werd zijn lichaam in het kanaal teruggevonden. © Politie Oost-Nederland
De 46-jarige Hamid S. uit Den Ham, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Jihad Jafo uit Enschede, blijft langer vast zitten. De raadkamer van de rechtbank bepaalde vanmiddag dat het voorarrest van Hamid S. met negentig dagen wordt verlengd. Dat houdt in dat S. achter de tralies blijft tot hij zich een eerste keer in het openbaar voor de rechtbank moet verantwoorden.
Nadat Jafo (32) in december 2021 spoorloos verdween, werd zijn in het kanaal gedumpte lichaam pas maanden later teruggevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik, ter hoogte van Bruchterveld. Het stoffelijk overschot was gewikkeld in plastic en een deken en verzwaard met een zeventien kilo zwaar statief van een brandslang.

Sporenonderzoek

Het rechercheteam 'Vlinder' - de codenaam voor het onderzoek - was bij Hamid S. uitgekomen nadat sporenonderzoek was verricht in zijn woning in Den Ham en zijn halal-supermarkt in Hoogeveen. Hamid werd eerst tweemaal door de recherche gehoord als getuige, waarna hij vervolgens alsnog als verdachte in beeld kwam.
Hamid S. verklaarde eerder tegenover RTV Oost dat hij al vijf jaar erg goed bevriend was met Jafo en dat hij "veel verdriet" had over diens dood.

Meer verdachten

In deze zaak zijn ook twee mannen aangehouden van 53 en 57 jaar uit respectievelijk Twenterand en de Duitse grensgemeente Gronau. Zij zijn intussen weer op vrije voeten gesteld, maar zijn nog wel verdachte in de zaak.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard. © Recherchedossier Vlinder

Overigens liet het rechercheteam 'Vlinder' eerder al weten dat het dumpen van het lijk van Jafo - gezien de wijze waarop dat is gebeurd - niet door één persoon kan zijn gedaan. Onduidelijk is echter of de twee weer vrijgelaten mannen ervan worden verdacht dat ze een rol hebben gespeeld bij het doen verdwijnen van het lichaam van Jafo. De politie wil hierover geen mededelingen doen.

Drugstransporten

Van Jafo was bekend dat hij zich in het verleden heeft beziggehouden met transporten van verdovende middelen. De politie houdt er rekening mee dat zijn gewelddadige dood te maken heeft met deze drugsachtergrond.
Zowel Jafo - vader van drie jonge kinderen - als Hamid S. zijn van Syrische afkomst. Jafo verdween nadat hij kort daarvoor nog de verjaardag van een dochtertje had gevierd. Hamid S. vertelde aan RTV Oost dat hij zijn goede vriend Jafo nog had geholpen met de boodschappen voor het verjaardagsfeestje.
Het laatste levensteken van Jafo was het signaal dat zijn mobieltje uitstraalde en dat werd opgepikt door een telefoonmast in de buurt van Den Ham, zo'n zeventien kilometer van de plek waar zijn lichaam uiteindelijk werd teruggevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.