Nieuws

Enschede, Deventer en Kampen doneren euro per inwoner voor slachtoffers Turkije en Syrië

Ontreddering in Turkije. Ook Enschede en Deventer doneren een euro per inwoner
Ontreddering in Turkije. Ook Enschede en Deventer doneren een euro per inwoner © ANP
In navolging van de gemeente Almelo, doneren Deventer, Kampen en Enschede ook geld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Gisteren maakte de gemeente Almelo bekend een euro per inwoner te doneren aan de slachtoffers.
"De beelden uit Turkije en Syrië raken ons allemaal", meldt burgemeester Ron König van de gemeente Deventer op Twitter. "Daarom doneert Deventer 100.000 euro aan Giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving. En ondertussen gaat het inzamelen van goederen natuurlijk gewoon verder", aldus de burgemeester.

Enschede

Ook Enschede stelt geld beschikbaar voor de hulp aan slachtoffers van het natuurgeweld in de twee landen. Ook hier gaat het om een euro per inwoner. Met deze bijdrage ondersteunt Enschede concrete hulpacties, waaronder het op korte termijn beschikbaar stellen van vierhonderd Sheltersuits. Mede op verzoek van de Turkse en Syrische gemeenschap en in samenwerking met de Enschedese Sheltersuit Foundation doneert de gemeente deze 400 Sheltersuits voor de getroffenen in het aardbevingsgebied.
Het gemeentebestuur van Enschede is diep geraakt door het enorme leed, de grote omvang en de verschrikkelijke gevolgen van de aardbevingen. “We betuigen ons medeleven aan alle inwoners die familieleden en vrienden hebben verloren door de aardbevingen in Turkije en Syrië", stelt burgemeester Roelof Bleker. "Onze gedachten gaan uit naar hen en naar onze inwoners die ongerust zijn over het lot van hun dierbaren. We zijn geraakt door de vele initiatieven om hulpgoederen in te zamelen voor de getroffenen.”
In grote delen van het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië is het op dit moment erg koud. De Enschedese Sheltersuit Foundation zet zich in om in samenwerking met diverse partners zo snel mogelijk vierhonderd Sheltersuits bij de lokale hulpverleners te krijgen in het getroffen gebied. De Sheltersuit is ontworpen voor een koud klimaat. Het is een wind- en waterdichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Het product wordt geleverd in een rugtas. De grote capuchon beschermt het gezicht tegen regen en sneeuw en heeft een geïntegreerde sjaal.

Kampen: 55.000 euro

Ook in andere gemeenten worden acties op touw gezet om getroffenen in Turkije en Syrië te helpen. "We zien zoals op veel plekken ook in de gemeente Kampen veel medeleven en inzet los komen om de getroffenen moreel bij te staan en te helpen met donaties en andere inzamelingen. Verschillende kerken en verenigingen maar ook particulieren zetten daarvoor acties op. Als gemeente steunen en faciliteren we dat waar we kunnen, meldt een woordvoerder."
Kampen heeft besloten 1 euro per inwoner te doneren voor actie Giro 555. Dat komt afgerond neer op een bedrag van € 55.000. Dit maakte burgemeester Sander de Rouwe vanavond bekend bij de inzamelingsactie van de moskee, die wordt gehouden aan de Energiestraat 31 te Kampen.
Vanavond is in de moskee aan het Bolwerk in Kampen een inzamelingsactie voor de getroffenen van de aardbeving in Turkije en Syrië. Ingezamelde spullen worden ingepakt door bestuur en vrijwilligers, Burgemeester Sander de Rouwe is daar aanwezig om steun te bieden en mensen een hart onder de riem te steken.
Burgemeester Sander de Rouwe: “De beelden die we dagelijks voorbij zien komen, laten niemand onberoerd. En ook in de gemeente Kampen wonen de nodige familieleden en bekenden van getroffenen in Turkije en Syrië. We zien onder inwoners veel meeleven, dat leidt tot de nodige inzamelacties van geld en goederen door particulieren, verenigingen en kerken. Dat doet ons goed. Als gemeente dragen we graag een steentje bij en hopen dat het bedrag door inwoners en ondernemers uit de Kamper samenleving minimaal wordt verdubbeld.”
Osman Öztürk, voorzitter van de moskee in Kampen, laat weten: “Wij zijn in alle verdrietige omstandigheden ontzettend dankbaar met dit gebaar van de gemeente om op deze manier bij te dragen. Het zou mooi zijn als de Kamper gemeenschap dit onderstreept.”
Jeroen Kanis, voorzitter van het samenwerkingsverband Kerken in Kampen weet dat in verschillende kerken de nodige acties op stapel staan: “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen direct de handen ineenslaan om inzamelingsacties op touw te zetten. Ik verwacht dat er de komende dagen het nodige zal worden opgehaald en dat is, helaas, hard nodig.”
De gemeente staat op verschillende manieren in contact met de Turkse gemeenschap in Kampen en ook met inwoners van Syrische komaf.

Landelijke actie

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro 555 geopend voor hulp aan de getroffenen in het aardbevingsgebied. Het Nederlands Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.