Nieuws

Ruim 2.000 sheltersuits naar Turkije en Syrië: "Families van onze medewerkers slapen in de kou"

Bas Timmer van Sheltersuit Foundation legt uit hoe een shelterbag werkt, in Oekraïne
Bas Timmer van Sheltersuit Foundation legt uit hoe een shelterbag werkt, in Oekraïne © Arie Kievit
Zo'n 2.350 sheltersuits en -bags uit Enschede moeten in Turkije en Syrië de getroffenen van de aardbevingen warm houden tijdens de koude nachten. De Enschedese producten, een jas met afritsbare slaapzak en een waterdichte slaapzak met ingebouwde matras, zijn meer dan welkom in de getroffen landen.
Het is de tweede grote hulpactie in korte tijd van de Enschede Sheltersuit Foundation. Vorige week trok een team naar Oekraïne om inwoners te helpen die nachten doorbrengen in de kou. In Oekraïne gaat het om kapotgeschoten huizen zonder elektriciteit en warmte, in Turkije en Syrië om inwoners die nu dakloos zijn en als gevolg van de aardbevingen.

'Verschrikkelijke verhalen'

"Het is allemaal heel snel gegaan", zegt Youp Meek van de Sheltersuit Foundation. "Bij ons in het atelier werken zo'n dertig Syriërs. Families van hen slapen nachten in de kou in Aleppo. Als je die verhalen hoort... Dat is echt verschrikkelijk."
We zijn geraakt door de vele initiatieven om hulpgoederen in te zamelen voor de getroffenen
burgemeester Roelof Bleker
En dus wil Sheltersuit Foundation direct hulp bieden. "Gisteren werden we de hele dag al gebeld door partijen die willen helpen. Met donaties, maar ook met transport bijvoorbeeld", vervolgt Meek. "We overleggen nu met onze partners (goede doelen, red.) om te kijken waar de hulp het beste naartoe kan. Zeker als het gaat om Syrië is dat nog lastig."
De sheltersuits en -bags gaan daarom eerst naar Turkije. "Vanuit daar kijken we of de spullen ook naar Syrië kunnen. We willen graag in beide landen helpen."

Hulp van gemeente

De gemeente Enschede doneert zo'n 400 van de 2.350 sheltersuits aan de Turkse inwoners. “We betuigen ons medeleven aan alle inwoners die familieleden en vrienden hebben verloren door de aardbevingen in Turkije en Syrië", stelt burgemeester Roelof Bleker. "Onze gedachten gaan uit naar hen en naar onze inwoners die ongerust zijn over het lot van hun dierbaren. We zijn geraakt door de vele initiatieven om hulpgoederen in te zamelen voor de getroffenen.”
Door één euro per inwoner te doneren, bekostigt de gemeente de vierhonderd sheltersuits. "Het is echt fantastisch dat de gemeente ons wil helpen met dit project", reageert Meek. "Zeker omdat wij dus ook hier in Enschede Syriërs aan het werk hebben, is het extra mooi om dit samen met de gemeente te doen.
Youp Meek weet nog niet of hij, net zoals vorige week in Oekraïne, zelf afreist naar het rampgebied. "Eerst willen we de hulpactie goed opgezet hebben, daarna kijken we of we daar zelf iets kunnen betekenen. Maar ik begreep al wel dat de bereikbaarheid van het gebied niet goed is."
Wilt u dit project steunen? Dat kan via sheltersuit.com
Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit Foundation, hielp vorige week in Oekraïne:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.