nieuws

Fractievoorzitter CU Staphorst wil onafhankelijk onderzoek naar handelen ambtenaren

Fractievoorzitter CU Staphorst wil onafhankelijk onderzoek naar handelen ambtenaren
Fractievoorzitter CU Staphorst wil onafhankelijk onderzoek naar handelen ambtenaren
Fractievoorzitter Dik Vedder van de ChristenUnie in Staphorst wil dat er een onafhankelijk extern onderzoek komt naar het handelen van de gemeentelijke afdeling Ruimtelijke Ordening in de afgelopen jaren.
Alleen op deze manier kun je volgens hem het wantrouwen tussen de bevolking en de ambtelijke organisatie wegnemen. Vedder zei dat deze week. Overigens overlegde hij zijn uitlatingen “niet tot achter de komma” met zijn fractie. “Maar de fractie wil ook een integer onderzoek.”
Met name RTV Oost besteedde de afgelopen maanden aandacht aan meerdere zaken waarin burgers door ambtenaren op het verkeerde been werden gezet. Bestemmingen veranderden plotseling, waardoor mensen jarenlang in de ellende zitten. Het OM doet zelfs onderzoek naar strafbare feiten die mogelijk gepleegd zouden zijn binnen de muren van het gemeentehuis. De uitkomsten laten nog een paar maanden op zich wachten.

Onderzoek naar integriteit

Naar aanleiding van alle publiciteit startte gemeentesecretaris Patrick Rossen een onderzoek naar de integriteit van de ambtelijke organisatie. Een extern bureau toetst momenteel dit rapport. Op donderdagavond 2 juli is er een openbare raadsvergadering waarin de conclusies bekend worden gemaakt.
Dik Vedder vindt dit niet genoeg om het vertrouwen te herstellen. Veel burgers benaderen hem met hun grieven over ruimtelijke ordening. Een rondje door zijn computer levert al snel een aantal dossiers op. Het zijn brieven van wanhopige burgers. Bestemmingsplannen die plotseling discussies opleveren, vergunningen die opeens niet meer worden afgegeven, zaken die dan wel, maar plotseling niet meer toegestaan zijn en niet zelden duurt dit allemaal jaren.
Daarom moet Staphorst volgens hem meteen aanstalten maken om een onafhankelijk bureau onderzoek te laten doen. “De gemeentesecretaris komt op 2 juli met zijn rapport. Daarna is het vakantie en voordat je het weet, ben je zeven weken verder. Er moet veel sneller, veel meer gebeuren. Waarschijnlijk behandelt Rossen alleen de gevallen waar de regionale omroep aandacht aan besteedde. De geur van de slager die zijn eigen vlees keurt wordt zo niet weggenomen.”

Weinig medestanders

Dik Vedder krijgt zijn coalitiegenoten CDA en SGP niet mee. Fractievoorzitter van de SGP, Lubbert Talen, vindt de uitspraken van Vedder ‘ontijdig’. “Laten we afwachten wat er uit het gemeentelijke onderzoek komt en niet op voorhand allerlei dingen roepen.”
De andere coalitiegenoot, het CDA, vindt dit ook. “Nu al een onderzoek opstarten is een motie van wantrouwen tegenover de ambtelijke organisatie. Als er al zaken zijn gebeurd die fout gingen, dan ga ik niet uit van opzet”, zegt CDA-fractievoorzitter Jacob Spiker. Volgens hem is er onvoldoende aanleiding voor een extern onderzoek. "Laten we afwachten waar de gemeentesecretaris mee komt.”
Andere raadsleden van Gemeentebelangen, Liberaal Netwerk en de PvdA houden de boot ook wat af. Eerst wachten waar de gemeentesecretaris mee komt en dan verder kijken, vinden zij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.