nieuws

'Dodelijk bedrijfsongeval met megakraan Hardenberg was onvermijdelijk'

'Dodelijk bedrijfsongeval met megakraan Hardenberg was onvermijdelijk'
'Dodelijk bedrijfsongeval met megakraan Hardenberg was onvermijdelijk'
Het dodelijk ongeluk met een 90 meter hoge sloopkraan in Hardenberg op 19 januari 2011 was niet te voorkomen, de constructie van de kraan deugde niet. Dat is de conclusie van het TNO dat het ongeluk onderzocht. Bij het ongeluk kwam een 60-jarige inspecteur van de kraan om het leven, hij werd bedolven door het contragewicht dat afbrak toen de kraan omviel.
Dat kwam naar voren tijdens de rechtszaak die vandaag voor de rechtbank in Zwolle diende. De uit Wormer afkomstige eigenaar van het sloopbedrijf dat de kraan gebruikte stond daar voor de strafrechter, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie degene is die voor het ongeluk verantwoordelijk is.
De officier van justitie verweet de man dat hij niet wachtte totdat de bouwer van de kraan met een gebruiksaanwijzing kwam en toeliet dat de kraan verkeerd werd opgebouwd. Tegen de eigenaar werd een schuldigverklaring zonder oplegging van straf geëist.

Constructie liet te wensen over

Uit het rapport van TNO blijkt dat de constructie van de megakraan te wensen overliet en de ophanging van het 45 ton zware contragewicht ontoereikend was om de veiligheid te garanderen. Op het moment dat het ongeluk gebeurde waren werknemers van het bedrijf bezig om het contragewicht te monteren en zaten er net 4 van de 24 bouten vast. De andere bouten van de ophanging pasten niet meer en braken af toen de kraan omviel.
Het slachtoffer was op dat moment net onder de ophanging aan het kijken en kon de vallende betonplaten niet meer ontwijken. De advocaat van de directeur vroeg de rechtbank om vrijspraak. Volgens hem kon de man er niets aan doen dat de kraan verborgen gebreken had en niet goed gebouwd was.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.