Nieuws

Hangt er een spionageballon boven Twente?

De ballon die goed te zien was boven Twente, vanmiddag.
De ballon die goed te zien was boven Twente, vanmiddag. © RTV Oost
Wat hangt er in de lucht boven Twente? Bij RTV Oost kwamen vanmiddag verschillende meldingen binnen van een ballon boven vliegveld Twenthe. Ook boven Hengelo was de witte ballon te zien. Maar wat is het precies? Zijn de Chinezen ook boven Twente aan het spioneren? De oplossing is veel simpeler.
Een luchtballon lijkt het op het eerste gezicht niet hoewel de ballon er wel wat van weg heeft. Een ronde, witte ballon, waar iets onder hangt. Een mandje, misschien?

Naar Borne

Wat kan het nog meer zijn? Een weerballon, misschien. Boven Hengelo was de ballon goed te zien. De wind blies het gevaarte vervolgens richting Borne. De ballon is ook gespot boven Enschede.
Volgens Charlotte Fijnaut van het KNMI is het geen weerballon van dat instituut. "Die van ons zijn niet met het blote oog te zien. Die vliegen op 33 kilometer hoogte. Die gaan heel hard omhoog en spatten uiteindelijk kapot" Bovendien worden de ballonnen rond middernacht opgelaten. Een collega van haar bij KNMU die alles weet van weerballonnen moet het antwoord ook schuldig blijven, zegt zij. Duidelijk is wel dat andere weerinstituten ook geen ballonnen hebben opgelaten.
Fijnaut geeft aan dat de ballonnenspecialist van het KNMI denkt dat de ballon ook opgelaten kan zijn door radioamateurs, maar ook een kleine luchtballon is mogelijk. "Maar dat is speculeren", aldus de woordvoerster van het KNMI

Amerikaanse leger

Of zijn het toch de Chinezen die ook boven Twente aan het spioneren zijn? Maar dat is natuurlijk ook speculeren. Het Amerikaanse leger haalde onlangs een Chinese ballon neer die al een paar dagen boven de Verenigde Staten vloog. Die ballon werd door de Amerikanen gezien als een Chinees spionage-instrument.
De kans dat de Chinezen ook zo'n ballon in Nederland op laten stijgen, lijkt niet zo groot. Blijft de vraag overeind wat er dan wel door de lucht vloog boven Twente?
Arjan ten Bloemendal lijkt het antwoord te hebben. Het gaat om een kleine ballon waarmee gevaren kan worden. De ballon van het Hengelose bedrijf Rien Jurg steeg vanochtend op in Gladbeck.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.