Nieuws

Kampen gaat 84 asielzoekers opvangen in Hotel Zalkerbroek

Hotel Zalkerbroek langs de N50 in de gemeente Kampen
Hotel Zalkerbroek langs de N50 in de gemeente Kampen © RTV Oost
Kampen gaat tijdelijk asielzoekers opvangen in Hotel Zalkerbroek langs de N50, dat komende weken wordt ingericht als crisisnoodopvang. Vanaf 1 maart tot en met 30 juni worden in Zalk de ontheemden gehuisvest die nu nog op een cruiseschip wonen in Genemuiden. Het gaat om maximaal 84 opvangplaatsen.
De gemeente Kampen heeft de omwonenden van het hotel per brief geïnformeerd over de noodopvang. Kampen geeft met de tijdelijke huisvesting van asielzoekers gehoor aan de oproep van de regering om locaties beschikbaar te stellen voor crisisopvang, en wil solidair zijn met andere Overijsselse gemeenten die ook meewerken aan het realiseren van opvangplaatsen voor vluchtelingen.

Dringende appel

Burgemeester Sander de Rouwe: “Met instemming van het college heb ik besloten gehoor te geven aan het dringende appel dat al maanden klinkt. De asielzoekerscentra in Nederland hebben enerzijds te maken met instroom van nieuwe asielzoekers maar vooral ook met een gebrekkige doorstroming van statushouders; dat zijn mensen met een verblijfsvergunning die soms al maanden op een woning wachten. Door het gebrek aan woningen verblijven zij noodgedwongen langer in azc’s dan nodig. Deze ‘verstopping’ in de doorstroom, zorgt binnen en buiten de azc’s voor schrijnende situaties, zoals we in Ter Apel hebben gezien. Elke locatie die tijdelijk de nood kan verlichten, is dan ook welkom.”

Begeleiding

Op de locatie Hotel Zalkerbroek kunnen maximaal 84 personen terecht. De mensen die daar straks in de hotelaccommodatie langs de N50 in Zalk worden opgevangen, verblijven nu nog op een schip in de haven van Genemuiden van gemeente Zwartewaterland) en werden dáárvoor opgevangen in de gemeente Zwolle. Voor de begeleiding van de mensen is dagelijks een locatiemanager aanwezig. Samen met Wijz Welzijn wordt een programma voor dagbesteding opgezet. Ook wordt er gekeken naar een goede oplossing voor vervoer naar scholen en winkels. Scholieren die al in Zwolle naar school gingen, blijven dat ook straks vanuit Kampen doen. Zo wordt het onderwijsprogramma niet onderbroken.

Omwonenden

Omwonenden van het hotel zijn per brief geïnformeerd en worden uitgenodigd voor een informatieavond. Daarbij zijn naast een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders ook de projectleider, locatiemanager, medewerkers van Wijz Welzijn en de politie aanwezig om vragen te beantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.