Nieuws

Hulpactie Turkije stagneert door gebrek aan vervoer; oproep aan transporteurs om te helpen

Opslagloodsen hulpgoederen in Zwolle zijn vol
Opslagloodsen hulpgoederen in Zwolle zijn vol © Marielle Beumer/RTV Oost
Er is dringend behoefte aan chauffeurs en vrachtwagens om de vele ingezamelde hulpgoederen voor Turkije op de plaats van bestemming te krijgen. De inzamelingsacties lopen zo goed dat nagenoeg alle opslagruimte in de regio Zwolle momenteel vol zit. Er wordt een dringend beroep gedaan op regionale transportbedrijven om te helpen bij het vervoer van de spullen.
"We zitten te springen om chauffeurs en wagens", zegt Aleyna Okutucu van de Union of International Democrats, UID in Zwolle die de hulpactie heeft opgezet. "Op dit moment zitten al onze opslag loodsen bomvol. We kunnen op dit moment tijdelijk geen hulpgoederen meer aannemen. Eerst moet de loods weer leeg, hopelijk gaat er vandaag nog een vrachtwagen met spullen naar ons centrale inzamelingspunt in Eindhoven, zodat er weer wat ruimte komt."

Dringende behoefte aan transport

"Want nodig is en blijft het inzamelen van hulpgoederen zeker, we kunnen het alleen op dit moment eventjes niet kwijt." Ze verwijst mensen die spullen willen brengen voor informatie naar haar Instagram account. Daarop komt te staan wanneer er weer opslagruimte vrij komt.
Hulporganisatie roept vrachtvervoerders op om te helpen
Hulporganisatie roept vrachtvervoerders op om te helpen © Marielle Beumer/RTV Oost
De coördinator van de inzamelingsactie doet een dringend beroep op bedrijven en particulieren in de regio rond Zwolle die met het vervoer kunnen en willen helpen om zich te melden. "De spullen moeten hier zo snel mogelijk weg. Eerst naar het centrale inzamelingspunt van UID in Eindhoven en van daaruit via de weg of met het vliegtuig op transport naar het rampgebied."
"De organisatie kan vervoerders eventueel wat onkosten vergoeden, maar we hopen natuurlijk dat mensen kosteloos willen helpen. De door de aardbeving getroffen mensen in Turkije hebben het ingezamelde geld natuurlijk het hardst nodig" , legt Aleyna uit.
Gebrek aan opslagruimte stagneert regionale  hulpactie Turkije
Gebrek aan opslagruimte stagneert regionale hulpactie Turkije © Marielle Beumer/RTV Oost
In de loodsen in Zwolle zijn de vrijwilligers op dit moment vooral druk om de spullen uit te zoeken en in dozen te verpakken. Op iedere doos wordt gezet wat er in zit, zodat de professionele hulpverleners in Turkije en Syrië straks snel kunnen werken om de spullen te verdelen. Er is van alles binnengekomen zegt Aleyna: "Dekens, slaapzakken, warme kleding, maar ook luiers, medicijnen en elektrische verwarmingsapparaten. Teveel om op te noemen."

Hart in duizend stukje gebroken

"Vanuit de organisatie en onze moskee hebben we wel vaker hulpacties op touw gezet, maar zo massaal als dit keer niet. Sinds we begonnen zijn heeft de telefoon nog niet stil gestaan. Ik slaap weinig maar we moeten door. We hebben genoeg vrijwilligers hier die daar familie hebben wonen, het doet je wel wat ook al is je eigen familie niet getroffen. Want ons hart is in duizend stukjes gebroken en dan is de inzet aan hulp hier om ons heen toch een soort pleister."
Hulpactie UID Turkije in Zwolle
Vervoerders die willen helpen kunnen contact opnemen met Aleyna Okutucu. Haar nummer is bij de redactie bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.