Nieuws

Familie maakt duizenden maaltijden in aardbevingsgebied in Turkije: "Wordt van ons verwacht"

Een lange rij voor maaltijden in het Turkse Nizip, dat zwaar is getroffen door de aardbeving
Een lange rij voor maaltijden in het Turkse Nizip, dat zwaar is getroffen door de aardbeving © Muslum Ekinci
Yoghurt, couscous en een toetje. De familie Ekinci maakt ter plekke duizenden maaltijden voor inwoners van het zwaar getroffen aardbevingsgebied Nizip in Turkije. Deventenaar Muslum Ekinci reist volgende week af om ook zijn steentje bij te dragen. "Mensen daar verwachten dat wij dat doen als familie", zegt Ekinci.
Ekinci is namelijk een welgestelde bekende familie in Nizip. Eerder hadden ze een groot landgoed met grond voor het telen van pistachenoten. "Daarmee stonden we bekend. Inwoners werkten bij ons. We hebben het geld om de maaltijden zelf te betalen. Daarnaast hebben we in het verleden ook hulp geboden als het gaat om veiligheid in Nizip."

Dankbaar

De familie maakt sinds gisteren dagelijks een maaltijd voor in de middag en avond. Dat zorgde voor een lange rij bij de 'voedseltent'. Ekinci kreeg hiervan filmpjes (zie hieronder) doorgestuurd van zijn neef. "Ik hoorde dat mensen heel dankbaar zijn. Er zijn gelukkig geen problemen met de infrastructuur en logistiek."
De familie Ekinci deelt maaltijden uit aan inwoners van het aardbevingsgebied Nizip in Turkije

Doden

Het aantal doden door de aardbeving is opgelopen naar ruim tienduizend. Zoals gezegd is Nizip ook zwaar getroffen, maar Ekinci zegt dat zijn familie er relatief redelijk vanaf is gekomen. "Een paar achterneven- en nichten zijn overleden. Het scheelt dat m'n familie in een stevig huis woont van één verdieping. Dat is minder kwetsbaar bij een aardbeving", vertelt Ekinci.

Doneeractie

Vanuit Nederland heeft Ekinci een doneeractie opgestart voor extra geld om maaltijden te bereiden. Het doel is 25.000 euro. 'Voor 25.000 euro kunnen 1500 mensen tweemaal per dag een week lang een warme maaltijd krijgen', schrijft Ekinci, die volgende week donderdag vertrekt naar zijn geboortegrond Nizip. "Ik wil zelf ook wat doen."
Geld doneren voor maaltijden kan hier.
Inwoners van het aardbevingsgebied Nizip in Turkije met een maaltijd van de familie Ekinci
Inwoners van het aardbevingsgebied Nizip in Turkije met een maaltijd van de familie Ekinci © Muslum Ekinci

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.