Nieuws

Gratis OV, driekwart veestapel eraf of 60.000 huizen: campagne provincie nu echt begonnen

Luuk Folkerts (links) van de Partij voor de Dieren en Lucas Brinkhuis (GroenLinks) vullen de kieswijzer in
Luuk Folkerts (links) van de Partij voor de Dieren en Lucas Brinkhuis (GroenLinks) vullen de kieswijzer in © RTV Oost / Arnoud de Vries
De Overijsselaar heeft keuze zat bij de verkiezingen over iets meer dan een maand. Met een scala aan nieuwkomers puilt het kiesbiljet op woensdag 15 maart uit: 19 partijen doen mee. Ieder met z'n eigen stokpaardjes. "Dat zijn idiote projecten."
In een pitch van twee minuten stelde elke partij zich woensdagavond voor aan het publiek in het provinciehuis. Dat publiek bestond overigens voornamelijk uit andere partijleden. Zo was Forum voor Democratie met meer dan tien mensen aanwezig; opvallend, na vier jaar die bovenal gekenmerkt werden door afwezigheid in de Provinciale Staten.

Veestapel

Naast open deuren over 'samen', 'solidariteit' en 'vertrouwen', openden enkele partijen ook al direct duidelijk het bal. Zo wil de Partij voor de Dieren dat de veestapel in Overijssel met 75 procent krimpt, terwijl BVNL het stikstofprobleem helemaal geen probleem vindt. "Den Haag moet zijn eigen rotzooi opruimen, wij gooien de deur gewoon dicht", hield Roy van Aalst het publiek voor. Hij gaf ze nog mee dat gasloze wijken "idiote projecten" zijn, en ziet het liefst geen "achterlijke windmolens" meer.

Gratis OV

50Plus zet in op gratis openbaar vervoer. Althans, de eerste vijf kilometer van elke rit. En de VVD gaat prat op de bouw van 60.000 nieuwe woningen. Vanuit de PvdA daarentegen geen beloftes. "We willen eerlijke politiek. We willen meer huizen, dan zullen we iets aan stikstof moeten doen, dan kan je de landbouw niet ontzien."

Nieuwkomers

Zo kon elke partij alvast even met scherp schieten, als opwarmertje voor de campagne. De komende weken zullen ook de nieuwe partijen vechten voor aandacht van de kiezer. In Overijssel doet bijvoorbeeld Samen Lokaal Twente mee, een coalitie van dertien lokale partijen. De partij zet in op meer betrokkenheid bij en van de inwoners. Alleen in Twente? "Nou, als lokale partijen staan we voor praktische invulling van politiek, daar heeft iedereen wat aan. Maar wij focussen ons wel echt op de regio Twente", vertelde lijsttrekker Barry Overink in gesprek met RTV Oost.

Omtzigt

Ook Alliantie is nieuw. De partij draait om het gedachtegoed van Pieter Omtzigt, maar de politicus zelf is niet direct betrokken bij de partij. Wel zijn de meeste partijleden sympathisanten, of zelfs bekenden, van het Tweede Kamerlid. Zijn boek 'Een nieuw sociaal contract' is de leidraad voor de partij. "Wij willen een nieuwe bestuurscultuur, zodat de stem van de gewone burger centraal staat in de besluitvorming", stelt Marinus den Hartogh. Stikstof is ook bij Alliantie een speerpunt: "Ik heb er een boek over geschreven, heb er heel veel verstand van. Vanuit de inhoud kunnen we daar verandering brengen."
Tijdens de aftrap is ook de Stemwijzer vanuit de provincie online gegaan. Die is hier te vinden.

De negentien partijen

50Plus
Alliantie
Samen Lokaal Twente
BoerBurgerBeweging
JA21
Volt
Belang van Nederland
CDA
ChristenUnie
D66
Forum voor Democratie
GroenLinks
JezusLeeft
Partij van de Arbeid
Partij voor de Dieren
PVV
SGP
SP
VVD

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.