Nieuws

Ruim 200 kaarten verkocht voor benefietconcert Roemenië

Repetitie voor de benefiet
Repetitie voor de benefiet © Maureen Lenters / RTV Oost
Vanochtend geland en nu alweer aan het zingen met het Hardenbergs Christelijke Mannenkoor. Jan Jans, van het Roemenië Comité Bergentheim, doet dat niet zomaar. Er moet geoefend worden voor aankomende vrijdag. Dan vindt namelijk het benefietconcert voor Roemenië plaats bij De Hoeksteen in Bergentheim. De opbrengst moet ten goede komen aan een broodproject en voor zorgvoorzieningen van vier dorpjes in Roemenië waar het comité al meer dan 25 jaar contact mee heeft.
Ruim 200 kaarten verkocht voor benefietconcert Roemenië
Het Roemenië Comité Bergentheim helpt vier gemeentes in Roemenië. Volgens Jans is dat hard nodig, "We waren gisteren nog bij twee gezinnen. De kinderen lopen zonder schoenen buiten in de kou. Het is diep triest dat dit nog bestaan. Maar als je nu naar Turkije en Syrië kijkt, dat is natuurlijk ook echt vreselijk."
Wel is er enige verbetering door de jaren heen, maar hulp blijft hard nodig volgens Jans. Van de opbrengst worden onder meer rollators, verbandmiddelen en andere zorgmaterialen aangeschaft.

Hongaren in Roemenië

Het grootste gedeelte van de inwoners in de dorpen dat het comité helpt, zijn Hongaren. Jans ziet dat de Hongaren het niet makkelijk hebben in de Roemeense dorpen. "Het is belangrijk dat er wel aandacht voor komt, daar zijn we nu al 25 jaar mee bezig."

Broodproject

Ook gaat er geld naar het broodproject, wat volgens Jans op een bijzondere manier is ontstaan. ‘Wij sliepen altijd bij een onderwijzeres van school. Ze smeerde iedere ochtend ontzettend veel brood, voor kinderen die in de ochtend niet kunnen ontbijten. Nu hebben wij daar een bakkerij die wij ondersteunen, die regelt dat de mensen iedere week twee broden kunnen ophalen’’, zegt Jans.

Grote opkomst

Het Roemenië Comité Bergentheim zit niet stil, vorig jaar haalden ze met een oud ijzercontainer ruim 6.700 euro op. Ook tijdens de benefiet hopen ze veel geld op te halen. ‘’Op dit moment zijn er ruim 200 kaarten verkocht’’, aldus Jans.
Tijdens het benefietconcert zijn er onder meer optredens van het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor en Zangvereniging Looft Den Heer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.