Nieuws

Oud-VVD'ers Lagas en Oplaat doen gooi naar zetel in Eerste Kamer namens BBB

Ilona Lagas lijsttrekker voor BBB bij Eerste Kamerverkiezingen
Ilona Lagas lijsttrekker voor BBB bij Eerste Kamerverkiezingen © VVD Ommen
Oud-VVD'ers Ilona Lagas uit Vinkenbuurt en Gert-Jan Oplaat doen namens de BoerBurgerBeweging (BBB) een gooi naar een zetel in de Eerste Kamer. Beiden waren in het verleden respectievelijk wethouder in Ommen en Tweede Kamerlid.
Lagas is de lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. In het verleden was ze jarenlang raadslid namens de VVD in de gemeenten Ommen en de toenmalige gemeente Nieuwleusen. Ook was ze acht jaar lang wethouder in Ommen. Onlangs maakte ze de overstap naar de BBB.
Op dit moment is Lagas voorzitter van de culturele stichting Festival de Vecht. Ook hielp ze de BBB de afgelopen tijd, samen met voormalig CDA-Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen, in de zoektocht naar geschikte kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezing. ”Ik zet mijn ervaring, passie en netwerk graag in voor een sterke BBB-fractie in de Eerste Kamer en voor BBB als een toekomstbestendige partij”, aldus de kersverse lijsttrekker.
Fractievoorzitter Caroline van der Plas is blij met haar lijsttrekker. “Ilona is een vrouw met de poten in de klei en eentje die de handen uit de mouwen steekt. Een niet-lullen-maar-poetsen-type. Precies wat bij BBB past."

Oplaat

BBB hoopt 8 tot 10 zetels te halen in de senaat. Voormalig Kamerlid Gert-Jan Oplaat staat op de derde plek. Vorig jaar juni zegde hij zijn lidmaatschap van de VVD op uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet en de afwijzende reactie van de VVD-partijtop richting de eigen leden. Die riepen de Tweede Kamerfractie op om de stikstofplannen tegen te houden. Maar die oproep haalt waarschijnlijk weinig uit. De maat was 'meer dan vol', zei Oplaat destijds.
Oplaat was van 1998 tot 2006 Kamerlid voor de VVD. Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij onder meer belangenbehartiger van de pluimveesector.
Gert-Jan Oplaat verruilde de VVD in 2022 voor de BBB
Gert-Jan Oplaat verruilde de VVD in 2022 voor de BBB © Archief

Geen dubbele functies

Binnen BBB is de gedragslijn afgesproken dat er geen dubbele functies bekleed kunnen worden. Enkele kandidaten voor de Eerste Kamer staan ook op kandidatenlijsten voor Provinciale Staten- of Waterschapsverkiezingen of hebben een bestuursfunctie. Als deze kandidaten gekozen worden in de Eerste Kamer, zullen zij terugtreden uit bestuur, de Staten of Waterschappen (indien zij daar zijn gekozen).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.